Πέμπτη
23
Μαρτίου
2017
Ανατ.: 06.31
Δύση: 18.40
Σελήνη
26 ημερών
Νίκωνος οσιομάρτυρος και των 199 μαθητών αυτού

Online χρήστες

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Κοκκινοράχη
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο χωριό

Kokkinorachi-25h Martiou

Θα σκαλίσουμε τη μνήμη μας για άλλη μια φορά προκειμένου να αντλήσουμε θέματα για το χωριό μας, τα οποία θα καταγράψουμε όχι απλά για να παρελθοντολογήσουμε και να ωραιοποιήσουμε αλλά να νοσταλγήσουμε, να επικοινωνήσουμε στη βάση της κοινής μας ρίζας και των κοινών βιωμάτων.

Ανήκουμε στη κατηγορία των ανθρώπων που κρατάνε ζωντανές τις καλές στιγμές απο τη σκληρή και δύσκολη ζωή στο χωριό και τοποθετούν στην άκρη τις άσχημες. Άλλωστε είναι πεποίθηση μας ότι μελετώντας το παρελθόν και αντλώντας γνώση από τις εμπειρίες χτίζεις ένα καλύτερο μέλλον. Δεν στεκόμαστε λοιπόν στείρα στο παρελθόν αλλά το χρησιμοποιούμε ως ασπίδα για το μέλλον.

Μπήκε ο Μάρτης, πλησιάζει η 25η Μαρτίου που είναι μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα, τα σχολεία ετοιμάζονται για την παρέλαση και αναπόφευκτα οι αναμνήσεις έρχονται αλυσιδωτά απο την εποχή που γιορτάζαμε εμείς σαν μαθητές στο σχολείο του χωριού μας  την ημέρα αυτή. Αποτελούσαν μεγάλο γεγονός για το μικρό μας χωριό οι σχολικές γιορτές (Χριστούγεννα, 25η Μαρτίου, λήξη σχολικής χρονιάς). Στο χωριό μας λειτούργησε Δημοτικό Σχολείο από το 1965 έως το 1978 που έκλεισε ελλείψει μαθητών...........

 

περισσότερα.................

 

 

 

 

 

"Πάψε Ρουφιά, το βογγητό..."- Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

Simaia Plapouta

(Ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη επιτύμβιο στον Δημήτρη Πλαπούτα με αναφορά στον θάνατο του αδερφού του Γεωργίου Πλαπούτα που σκοτώθηκε από τους Τούρκους στη μάχη του Λάλα στις 30 Μαϊου 1821)

 

Πάψε, Ρουφιά, το βογγητό,
Στρέψε τα κύματα σου,
Να έχει στου Λάλα ελεύθερο
Το πέταγμα η ψυχή μου.....................


περισσότερα...............

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μάρτιος  2017! Καλό Μήνα!!!!!

 

 

 

 

Μάρτης- Ο ερχομός της Άνοιξης με εικόνες


Kokkinorachi-Martis

Η άνοιξη έφτασε στο χωριό μας και το μαρτυρούν οι εικόνες που αποτυπώσαμε!

Καταπράσινο χορτάρι, αγριολούλουδα, ανθισμένες αγκορτσιές και πικραμυγδαλιές!

 

 

 

περισσότερα...........................

 

 

 

 

 

 

 

 


Κοπή Πίτας 2017 στο χωριό μας

0.jpg - 155.49 Kb

Το βράδυ του Σαββάτου 18/2/2017 πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας η κοπή της Βασιλόπιτας.
Η πρωτοβουλία η οργάνωση και το κόστος  ήταν προσφορά του τοπικού  προέδρου κ. Χρ. Νικολόπουλου.
Ήταν  μια ωραία βραδιά που ανταμώσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε.....


Να είμαστε καλά και του χρόνου!

 

περισσότερα........

 

 

 

 

Γενική Συνέλευση-Κοπή Πίτας 2017

pita 2017-Kokkinoraxiton

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2017, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» η Ετήσια Γενική Συνέλευση και η  Κοπή της Βασιλόπιτας.
Η εκδήλωση άρχισε με την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση κατά την οποία ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  Διαμαντόπουλος  Γεώργιος έκανε τον Διοικητικό απολογισμό και  λεπτομερή αναφορά στα οικονομικά του Συλλόγου. Στην ομιλία του τόνισε την μεγάλη  προσπάθεια που καταβάλλεται από όλα τα μέλη του Δ.Σ για την ύπαρξη και λειτουργία του Συλλόγου, με πενιχρά οικονομικά μέσα που έχει στην διάθεσή του αλλά με  διάθεση για εργασία και προσφορά. Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο  έτος  το Δ.Σ  τόσο στην Αθήνα όσο και στο χωριό, τονίζοντας την μεγάλη συμμετοχή των μελών και την συμβολή τους στην επιτυχία τους. Μόνο με την συμμετοχή επισήμανε μπορεί να εξασφαλιστεί η συνεκτικότητα και η συνέχεια του Συλλόγου μας.
Ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα από την Συνέλευση  η οποία στην συνέχεια ασχολήθηκε με την τροποποίηση του καταστατικού καθώς κρίθηκε αναγκαίος ο  εκσυγχρονισμός και η ευελιξία κάποιων άρθρων.

 

 

περισσότερα....................

 

 

Ημερολόγιο 2017 !!!!!!!

 

Αγαπητοί πατριώτες σας ενημερώνουμε ότι και φέτος έχουμε εκδώσει Ημερολόγιο με θέμα «Το παλιό Νοικοκυριό».

Το Ημερολόγιο διατίθεται ήδη στα μέλη και τους φίλους μας στην τιμή των 10€. Όποιος επιθυμεί την  προμήθειά του

μπορεί να απευθύνεται σε οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ.

 

 

 

 

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΟΡΑΧΗ

 

Kokkinorachi-Panagias

-Γιορτάσαμε στο χωριό μας την Δευτέρα 21/11/2016 τα «ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ή την Παναγία την Με(ι)σοσπορίτισσα. Η παντελής έλλειψη ελαιοκάρπου στους ελαιώνες, μας έδωσε φέτος την ευχέρεια να γιορτάσουμε με έναν πιο ουσιαστικό και οργανωμένο τρόπο την ημέρα αυτή.

Επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να δώσει μεγαλύτερο εορταστικό χαρακτήρα στην ημέρα,αλλά η χρονική συγκυρία δεν το ευνοούσε λόγω της συγκομιδής της ελιάς. Μας δόθηκε λοιπόν φέτος η ευκαιρία να κάνουμε πράξη την επιθυμία μας αυτή. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων, προσφέρθηκε καφές και τσίπουρο και στην συνέχεια ακολούθησε εορταστικό γεύμα για όλους τους πατριώτες και φίλους με νηστήσιμα φαγητά, κρασί, αναψυκτικά και μελομακάρονα σεβόμενοι την θρησκευτική επιταγή και παράδοση............ 

περισσότερα...........

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΝΕΩΝ ΣΕ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

 

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει τα συγχαρητήρια του   στους παρακάτω νέους για την επιτυχία τους να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας.
Συγκεκριμένα:
- Στην Τσάφου Ιωάννα του Λουκά και της Χριστίνας Θανοπούλου – καταγωγή από μητέρα - η οποία εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στο Τμήμα Μαθηματικών
- Στον Διαμαντόπουλο Γεώργιο του Κων/νου ο οποίος εισήχθη στα ΤΕΙ Κοζάνης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης.
Επίσης συγχαίρει την Τσάφου Μαρία του Λουκά για την αποφοίτηση της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της εύχεται καλή σταδιοδρομία.

 

 

 

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ 2016


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει το ΔΣ του Συλλόγου μας  στο χωριό μας το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα :

-Το Σάββατο το βράδυ 20/08/2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού μας προβλήθηκε ταινία από projector,  με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Ήταν μια ιδέα του Αντιπροέδρου του ΔΣ  Χρήστου Γ. Νικολόπουλου ο οποίος μας διάθεσε τον projector αλλά και τις ταινίες.

 

 

περισσότερα..............

 

 

 

 

 

 

Ανοίξαμε το μπαούλο……

 

Kokkinorachi-yfanta

Το σχεδιάζαμε καιρό.  Ν’ ανοίξουμε το μπαούλο με τα υφαντά. Τα κειμήλια της μάνας,  της γιαγιάς και της προγιαγιάς…… που νοερά μας ταξιδεύουν,  πολύ πίσω στο χρόνο.


Ανοίξαμε  το μπαούλο  και ξεπήδησαν από μέσα τα χρώματα, η τέχνη και οι αναμνήσεις !
Πέρασαν εικόνες από μπροστά μας  σαν ολόκληρη ταινία. Από την παιδική μας  ηλικία.............

 

 

περισσότερα..........................

 

 

 

Εορτασμός του Πάσχα στο χωριό μας

Με  λαμπρότητα και κατάνυξη  εορτάστηκε και φέτος το Πάσχα στο χωριό μας. Τις Άγιες αυτές ημέρες  επέλεξαν  να περάσουν πολλοί   πατριώτες και φίλοι  στην ιδιαίτερη πατρίδα μας  βοηθούμενοι και από τον  καλό καιρό.


Ο εορτασμός  ξεκίνησε  την  Μεγάλη Παρασκευή με τον περιφορά του Επιταφίου,  για τον στολισμό του οποίου είχε φροντίσει  το ΔΣ του Συλλόγου μας  και με την αμέριστη βοήθεια των γυναικών και των κοριτσιών  του χωριού μας όπως απαιτεί άλλωστε και η Θρησκευτική μας παράδοση.  Νωρίς το  βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έγινε  η Ανάσταση – λόγω πολλών ενοριών του  παπά Γιάννη- σε κλίμα Χαράς  και Αγάπης . Όλοι  οι πατριώτες και οι φίλοι αντάλλαξαν ευχές στο προαύλιο χώρο  της εκκλησίας μας και αναχώρησαν για τα σπίτια τους για να απολαύσουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα.................περισσότερα.....................


 

Βελτίωση-ασφαλτόστρωση του δρόμου Σέρβου- Αράπηδες- Κοκκινοράχη


Kokkinorachi-dromos

Αγαπητοί πατριώτες βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η  Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτόν τον καιρό εκτελεί εργασίες   για την διαπλάτυνση - βελτίωση καθώς και την ασφαλτόστρωση του δρόμου Σέρβου – Αράπηδες.

Ο δρόμος αυτός όπως και σεις γνωρίζεται είναι ύψιστης σημασίας για εμάς,  μιας και είναι ο συντομότερος τόσο προς την έδρα του Δήμου μας όσο  και προς την Αθήνα.......

 

περισσότερα..............

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


 

Βιβλίο: Εδεσματολόγιον Πελοποννήσου

edesmatologion Peloponnisou


Αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
Έθιμα και παραδόσεις του Μωριά

της Έφης Γρηγοριάδου


Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΣΑΒΒΑΛΑΣ  το βιβλίο της Έφης Γρηγοριάδου «Εδεσματολόγιον Πελοποννήσου». Είναι μια όμορφη έκδοση  309 σελίδων υψηλής αισθητικής, που περιέχει τους μύθους, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τις γιορτές και τις παραδοσιακές γεύσεις  της Πελοποννήσου.
Το ξεφύλλισμα του βιβλίου αποτελεί ένα ευχάριστο και γλυκό ταξίδι  στην όμορφη Πελοπόννησο-η Μάνη κρατάει τα σκήπτρα βεβαίως-όμως οι αναφορές στην παράδοση της Γορτυνίας και ειδικότερα στην Κοκκινοράχη, είναι ακόμα πιο γλυκές και συγκινητικές.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνέβαλλα, έστω και λίγο, με την παραχώρηση πληροφοριών και φωτογραφιών και ευχαριστώ πολύ την συγγραφέα κ. Έφη Γρηγοριάδου που τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο, καθώς και την κ. Έλενα Τζικάκου που έκανε την έρευνα.

περισσότερα.........


 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Δημοτικά τραγούδια

tampourasπερισσότερα........Συνταγές μαγειρικής

 

galopita

Τα παραδοσιακά μας φαγητά είναι απλά και λιτά, απόλυτα συνυφασμένα με τις δύσκολες περιόδους που έζησε ο λαός ,ειδικά των ορεινών περιοχών όπως η δική μας. Με απλά υλικά από το χωράφι τους,, από το περιβόλι τους, από το βουνό αλλά και κρέας από το κοπάδι τους παρασκεύαζαν οι γονείς μας τα φαγητά τους απλά και γρήγορα.
Η νοικοκυρά δεν είχε την ευχέρεια να ασχοληθεί με τη κουζίνα και να μαγειρεύει περίτεχνα φαγητά γιατί έτρεχε ολημερίς στις δουλειές.
Δεν υπήρχε πληθώρα υλικών γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν στη παρασκευή του φαγητού αυτά που διέθεταν και αυτά που ήταν εντελώς απαραίτητα.

 

περισσότερα........

 

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα με τίτλους

scroll back to top
 
εισαγωγή
Οι δημοσιεύσεις μας (κείμενα - φωτογραφίες), ως επί το πλείστον, είναι πρωτότυπες και μας ανήκουν, εκτός από ένα μικρό μέρος που είναι αναδημοσίευση και σαφώς αναφερόμαστε στην πηγή. Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας, μόνο αν αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουμε την χρήση τους για εμπορικούς σκοπούς.
Κοκκινοραχη

Ο Σύλλογος Κοκκινοραχιτών πήρε την απόφαση να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα που να αφορά στο χωριό μας. Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, το διαδίκτυο, αντί να γράψουμε ένα βιβλίο, κατασκευάσαμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, όπου περιέχονται ιστορικά στοιχεία, λαογραφικά στοιχεία, αξιοθέατα, ενημέρωση και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

 

 

scroll back to top
Περισσότερα...