Δευτέρα
23
Ιουλίου
2018
Ανατ.: 05.17
Δύση: 19.51
Σελήνη
11 ημερών
Φωκά και Απολλωνίου ιερομαρτύρων, Ιεζεκιήλ του προφήτου

Online χρήστες

Έχουμε 43 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Τα Εισόδια της Θεοτόκου 2015 – Εσπερινός

 

Kokkinorachi-Panagias

Γιορτάσαμε κι εφέτος τα Εισόδια της Θεοτόκου ή «της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας» όπως λέγεται λαϊκά, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Κοκκινοράχης με την παρουσία πολλών πατριωτών από την Αθήνα και τ’ άλλα αστικά κέντρα, που βρίσκονται στο χωριό συγχρόνως και για το λιομάζωμα καθώς επίσης φίλων και επισκεπτών από τα γειτονικά χωριά.

Οι Κοκκινοραχίτες, το απόγευμα της Παρασκευής 20ης Νοεμβρίου 2015, άφησαν ενωρίς το λιομάζωμα στα χωράφια τους, και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της καμπάνας του Εσπερινού του Ι. Ναού της Παναγίας, προκειμένου να υποδεχτούν μαζί με τον εφημέριο του χωριού π. Ιωάννη, τον Μητροπολίτη μας.

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για το χωριό μας η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, στην τέλεση του Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας. Ο Μητροπολίτης μας,  ευλόγησε το εκκλησίασμα και μίλησε με πολύ αγάπη για την Κοκκινοράχη και τους κατοίκους της.

Στον Εσπερινό παρέστη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετορραχιτών κ. Φώτης Πανόπουλος.

Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τρείς ιερείς, τον εφημέριο του χωριού μας π. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο από Αετορράχη, τον π. Γεώργιο Γιαννόπουλο από Χρυσοχώρι και τον π. Κανέλο Αδαμόπουλο από Τουθόα, συνεπικουρούμενους από τους ψάλτες Φίλιππο Χαντζή και Βαγγέλη Γεωργόπουλο από την Αετορράχη.  Τους ευχαριστούμε θερμά όλους!

Μετά το σχόλασμα, στο προαύλιο της εκκλησίας δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους για συζήτηση και ανταλλαγή ευχών.

Ύστερα από την μακράς διαρκείας φθινοπωρινή καλοκαιρία ήταν η πρώτη βροχερή μέρα που μας υπενθύμισε ότι επίκειται ο χειμώνας.

Η παράδοση του λαού μας έχει συνδυάσει πολλές θρησκευτικές εορτές με τη γη και τις αγροτικές εργασίες. Έτσι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, έχει ονομαστεί  «Παναγία η Μεσοσπορίτισσα» ή «Μισοσπορίτισσα» γιατί γιορταζόταν στην μέση της σποράς των χωραφιών και στη μέση των διαθέσιμων σιτηρών που είχαν στα κασόνια τους. Έλεγαν για τη μέρα αυτή: «Μισό ‘φαγα, μισό ‘σπειρα, μισό ‘χω στο κασόνι» ή «Μισό ‘φαγα, μισό ‘σπειρα, μισό ‘χω για το μύλο».

Και του χρόνου με υγεία!

 

 

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

 

 

scroll back to top