Δευτέρα
23
Ιουλίου
2018
Ανατ.: 05.17
Δύση: 19.51
Σελήνη
11 ημερών
Φωκά και Απολλωνίου ιερομαρτύρων, Ιεζεκιήλ του προφήτου

Online χρήστες

Έχουμε 45 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Ιστορικό Ομίλου "Γκούρα"

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ

Στις 11/11/2007 υπεγράφη η πρώτη ιδρυτική πράξη από 22 ιδρυτικά μέλη που υπήρξαν και οι πρωτοστάτες για την ίδρυση του Ομίλου.

Στις 17 Ιανουαρίου 2008 ιδρύθηκε το σωματείο με την επωνυμία «ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΙΑΣ «Η ΓΚΟΥΡΑ» με έδρα το Παλούμπα, έδρα του Δήμου Ηραίας. Εγκρίθηκε το καταστατικό, που το υπέγραψαν 36 ιδρυτικά μέλη και αμέσως ανέλαβε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τους:

 

Θανοπούλου Ελένη Πρόεδρος Χειμώνας Ηλίας Γεν. Γραμματέας

Βέργος Ιωάννης του Νικολ. Ταμίας Αποστολόπουλος Ευθύμιος Μέλος

Κουμουτσάρης Αναστάσιος Μέλος

Παραθέτουμε περιληπτικά τους σκοπούς του Ομίλου μας και τα μέσα πραγματοποίησης τους.

Σκοποί του Ομίλου είναι:

Η σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων και η τακτική επικοινωνία των νέων που κατάγονται από την Αρκαδία. Η ανάπτυξη της φυσιολατρίας και του τουριστικού εκδρομικού και ορειβατικού πνεύματος. Η συμβολή στην προσπάθεια για την τουριστική αξιοποίηση του Δήμου Ηραίας και της ευρύτερης περιοχής. Η προστασία του περιβάλλοντος χώρου, ιδίως των δασών, των ορέων, των ποταμών, των χειμάρρων, των φαραγγιών και των σπηλαίων του Δήμου μας και γενικότερα του Νομού Αρκαδίας και η διάδοση της Ιδέας για την προστασία τους. Η ηθική και σωματική αγωγή των μελών του και ιδιαίτερα των νέων , με το πνεύμα της φυσιολατρίας, η παροχή διευκολύνσεων στους νέους, που κατάγονται από το Δήμο Ηραίας να επισκέπτονται περιοχές της Ελλάδας για λόγους εκπαιδευτικούς ή επιμόρφωσης και επιθυμούν να μελετήσουν την αρχαία και νεότερη ιστορία, τον πολιτισμό και τις καλές τέχνες και γενικώς να γνωρίσουν την παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη ζωή της χώρας μας. Η διάδοση του εκδρομικού πνεύματος, η καλλιέργεια και διάδοση της πεζοπορίας και ορειβασίας, η μορφωτική και εκπολιτιστική δραστηριότητα και πρόοδος της κοινωνίας του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής, η μελέτη και η διαφύλαξη των φυσικών καλλονών και αρχαιολογικών θησαυρών της. Η καθοδήγηση, η εποπτεία, η ενίσχυση και ο συντονισμός των προσπαθειών των μελών του για τη διεύρυνση και ολοκλήρωση ανάλογων με τα παραπάνω προγραμμάτων και γενικότερα, η ψυχαγωγία των μελών του, μέσα στα πλαίσια των κανόνων του πολιτισμού και της ευπρέπειας.

Η πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών μπορεί να επιδιωχθεί από τον Όμιλο

με τα εξής μέσα:

Με την διοργάνωση εκδρομών σε τόπους εσωτερικού και εξωτερικού που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον και γενικά στο ύπαιθρο και ειδικά με την άσκηση της πεζοπορίας και ορειβασίας.

Με την οργάνωση μορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στους οικισμούς της περιοχής μας, την έκδοση περιοδικού, βιβλίων και μελετών, που αφορούν την φυσιολατρία, την ορειβασία και τον τουρισμό, τα οποία διανέμονται δωρεάν.

Με τη δημιουργία έργων και εγκαταστάσεων χρήσιμων από φυσιολατρικής, ορειβατικής ,εκδρομικής και τουριστικής άποψης. Με την συνεννόηση και συνεργασία με τουριστικά, ορειβατικά και φυσιολατρικά σωματεία του εσωτερικού και εξωτερικού Με την προβολή των φυσικών και τουριστικών καλλονών και των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας και ειδικότερα της περιοχής μας. Με την ίδρυση εντευκτηρίου για τα μέλη του και οργάνωση κάθε άλλου μέσου που θα βοηθήσει στην προαγωγή των σκοπών του Ομίλου, ήτοι την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

 

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή πραγματοποίησε επίσκεψη– αναγνώριση στο φαράγγι της Γκούρας με το κ. Αντωνόπουλο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας και το μηχανικό κ. Τσίπηρα .

Στις 3 Μαΐου 2008 πραγματοποιήθηκε δεύτερη εκδρομή στο φαράγγι της Γκούρας με τη συμμετοχή του Προέδρου Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Αντωνόπουλου και του μηχανικού κ. Φωτίου. Τόπος συνάντησης ήταν το χωριό Κοκκινοράχη, έγινε υποδοχή από τον Πρόεδρο του συλλόγου Κοκκινοραχιτών κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο και προσφέρθηκαν διάφορα φιλέματα από τους κατοίκους. Μίλησε η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Θανοπούλου Ελένη και ο κ. Αποστολόπουλος Ευθύμιος. Τα συγκεντρωμένα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα περπάτησε το φαράγγι της Γκούρας από Κοκκινοράχη μέχρι του «Γιαννικούλια τη σπηλιά» την οποία δε κατάφερε να προσεγγίσει. Η δεύτερη ομάδα περπάτησε το τμήμα της Γκούρας από το γεφύρι της Λυσσαρέας προς τη πηγή Κροϊδήμα. Τα απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε πεζοπορία στο τμήμα Λυκουρεσέϊκο γεφύρι προς Σφυρίδα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκδρομή στο Φαράγγι της Γκούρας. Έγινε πεζοπορία κατά ομάδες στα τμήματα του φαραγγιού ως εξής:

Λυκούρεση-Σφυρίδα, Γεφύρι Λυσσαρέας προς Ψάρι, Κοκκινοράχη- Γιανικούλια Σπηλιά

Έγιναν επαφές με το Δήμαρχο και ανταλλαγές απόψεων για τη δημιουργία έργων υποδομής στο φαράγγι με σκοπό την ανάδειξή του.

Ο Όμιλος ενισχύθηκε από το Δήμο Ηραίας με το ποσό των 1000,00 €.

 

Στις 8/2/2009 έγινε κοπή πίττας του Ομίλου. Ακολούθησε Γενική Συνέλευση με θέματα : Απολογισμός, Απαλλαγή Διοικούσας Επιτροπής και Αρχαιρεσίες για Ανάδειξη ΔΣ.


Τα εκλεγέντα μέλη του ΔΣ συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:

Αποστολόπουλος Ευθύμιος, Πρόεδρος ΔΣ (Λυκούρεση)

Θανοπούλου –Χριστοπούλου Ελένη, Αντιπρόεδρος ΔΣ(Παλούμπα)

Διαμαντοπούλου-Τρουπή Μαρίνα, Γεν. Γραμματέας ΔΣ(Κοκκινοράχη)

Χειμώνας Ηλίας, Ειδ. Γραμματέας ΔΣ(Αράπηδες)

Βέργος Ιωάννης του Σταύρου, Ταμίας ΔΣ(Σέρβου)

Παπαθεοδώρου Αθανάσιος, Μέλος ΔΣ(Αετορράχη)

Κουτσολαμπρόπουλος Φώτιος, Μέλος ΔΣ(Λυσσαρέα)

Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Μέλος ΔΣ(Ψάρι)

Μαρκόπουλος Δημήτριος, Μέλος ΔΣ(Σαρακίνι)


Επίσης εκλέχτηκαν οι ακόλουθοι αναπληρωματικοί:

Βέργος Ιωάννης του Νικολ.(Σέρβου) Κουμουτσάρης Αναστάσιος (Λυκούρεση)

Μητρόπουλος Δημήτριος(Σαρακίνι) Σαρρής Ορέστης (Ψάρι)

Καλογεράς Ιωάννης (Αετορράχη) Καρπούζος Ιωάννης (Λυσσαρέα)

Μητρόπουλος Δημήτριος (Σαρακίνι).

Ως εξελεγκτική επιτροπή εκλέχτηκαν:

Διαμαντόπουλος Γεώργιος (Κοκκινοράχη) Αποστολόπουλος Αναστάσιος (Λυκούρεση)

Γεωργόπουλος Παναγιώτης(Κοκκινοράχη) & αναπληρωματικός Θανόπουλος Παναγιώτης (Κοκκινοράχη).

Ήδη στο σωματείο μας, στα δυο χρόνια λειτουργίας, έχουν εγγραφεί ένθερμα μέλη (110 άτομα μέχρι τώρα),υποστηρικτές της Ιδέας για προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής της Γκούρας και ένταξής της στους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς.

Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την εξερεύνηση της Γκούρας και το περπάτημα αν είναι δυνατόν καθ’ όλο το μήκος της. Έχουμε πραγματοποιήσει πεζοπορίες σε κάποια τμήματα με συμμετοχή του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων κ. Αντωνόπουλου και του μηχανικού κ. Φωτίου ως ειδικών για την αξιολόγηση και την σύνταξη τεχνικής μελέτης. Οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις περιλαμβάνουν κατασκευή καταφυγίου στον Αρτοζήνο, αναστύλωση νερόμυλου, αναρρίχηση στου Γιαννικούλια τη σπηλιά, χάραξη παρόχθιων μονοπατιών, δημιουργία χώρων αναψυχής και γενικά ανάδειξη κάθε αξιοθέατου σ’ όλο το μήκος της Γκούρας.

Από το Δήμο Ηραίας εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 200.000,00 € για την αξιοποίηση της Γκούρας (προγράμματα ΟΠΑΑΧ).

Κάποια τμήματα του φαραγγιού δεν τα έχουμε περπατήσει. Κάποια φαίνονται απροσπέλαστα και θα χρειαστούν ειδικές ομάδες ορειβατών να τα εξερευνήσουν. Σ’ αυτά που απομένουν και μπορούμε να διοργανώσουμε πεζοπορίες είναι ανάγκη να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια που οδηγούσαν στη Γκούρα για να είναι δυνατή η προσέγγιση. Όσοι από τους παλιότερους θυμούνται τα μονοπάτια και μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτό ας ενταχτούν σε μια ομάδα με νεότερους και όλοι μαζί να συμβάλλουν στην εξασφάλιση της ομαλής πρόσβασης στο φαράγγι για τις πεζοπορικές ομάδες αλλά και τους τεχνικούς που συντάσσουν τη μελέτη. Αν φροντίσει το κάθε χωριό για τη περιοχή του τότε το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ωφέλιμο για όλους. Ο εθελοντισμός έχει πάντα σημαντικά αποτελέσματα σ’ όλα τα επίπεδα.

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ» πραγματοποίησε με

μεγάλη επιτυχία αρκετές εξορμήσεις κατά μήκος της Γκούρας και στο μεγαλύτερο τμήμα της που άφησαν στους πεζοπόρους τις καλύτερες εντυπώσεις όπως περιγράφονται αναλυτικά στην κατηγορία : Δραστηριότητες.

Θα συνεχίσουμε να προγραμματίζουμε πεζοπορίες και άλλες εκδηλώσεις καθώς και επαφές με αρμοδίους για προώθηση του σκοπού μας.

Μετά την αποχώρηση του Κουτσολαμπρόπουλου Φώτη από το ΔΣ και το θάνατο του Ηλία Χειμώνα τις θέσεις τους κατέλαβαν οι αναπληρωματικοί: Καρπούζος Ιωάννης και Βέργος Ν. Ιωάννης.

 

 

Το Δ.Σ. έχει ως εξής:

Αποστολόπουλος Ευθύμιος, Πρόεδρος ΔΣ (Λυκούρεση)

Θανοπούλου –Χριστοπούλου Ελένη, Αντιπρόεδρος ΔΣ(Παλούμπα)

Διαμαντοπούλου-Τρουπή Μαρίνα, Γεν. Γραμματέας ΔΣ(Κοκκινοράχη)

Βέργος Ιωάννης του Σταύρου, Ταμίας ΔΣ(Σέρβου)

Βέργος Ιωάννης του Νικολάου (Σέρβου)

Παπαθεοδώρου Αθανάσιος, Μέλος ΔΣ(Αετορράχη)

Καρπούζος Ιωάννης, Μέλος ΔΣ(Λυσσαρέα)

Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Μέλος ΔΣ(Ψάρι)

Μαρκόπουλος Δημήτριος, Μέλος ΔΣ(Σαρακίνι)

 

9/4/2010

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ευθύμιος Αποστολόπουλος

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

 

scroll back to top