Δευτέρα
23
Ιουλίου
2018
Ανατ.: 05.17
Δύση: 19.51
Σελήνη
11 ημερών
Φωκά και Απολλωνίου ιερομαρτύρων, Ιεζεκιήλ του προφήτου

Online χρήστες

Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ένας σημαντικός άνθρωπος για το χωριό μας δεν είναι πλέον μαζί μας …….

kokkinorachi-kafeneio Thanopoulou

 

Από τις 28/05/2014, ο Παναγιώτης Γ. Θανόπουλος εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα, έφυγε για  το «μακρινό ταξίδι». Ένας άνθρωπος που σημάδεψε,  με τον έναν η τον άλλο τρόπο τα δρώμενα  του χωριού μας τα τελευταία 50-60 χρόνια. Ήταν ένας  αγωνιστής σε όλα του, τόσο στην  προσωπική του  ζωή όσο και στην   καθημερινότητα  του χωριού μας. Υπέρμαχος των δικαίων αιτημάτων του χωριού μας, διεκδικούσε  το καλύτερο για τον τόπο του.

Πρωτοστάτησε στην λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, διεκδίκησε  με πάθος  την οδική σύνδεση  με άλλα χωριά, έδωσε μάχες για την ύδρευση του χωριού μας και την παραμονή του νερού στο χωριό μας, μπροστάρης σε όποιο πρόβλημα  αντιμετώπιζαν οι συγχωριανοί του, ενωτικός, «πυροσβέστης»  σε κάθε  διαμάχη που διατάρασσε τις σχέσεις  των πατριωτών. 
Ένας πραγματικός πατριώτης …


Σημαντικό ρόλο  στην καθημερινότητα  του χωριού μας  έπαιξε και το καφενείο- παντοπωλείο που λειτούργησε από τις  αρχές τις δεκαετίας του 60. Εξυπηρέτησε τις πρώτες ανάγκες  των νοικοκυριών, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και κέντρο συνάντησης των συγχωριανών, φιλοξένησε περαστικούς, υποδέχτηκε τις πρώτες εκδρομές του νεοσύστατου Συλλόγου Κοκκινοραχιτών από την Αθήνα.

 

 

 

 

kokkinorachi-kafeneio Thanopoulou

Τα παιδιά του χωριού γεύτηκαν τις πρώτες  λιχουδιές και προμηθεύτηκαν τα σχολικά τους είδη,  πράγματα αυτονόητα  για κάποιους, δυσεύρετα όμως για το χωριό μας. Στην αρχή  το λειτούργησε στο  κάτω μέρος του χωριού δίπλα στο σπίτι του.

Αλησμόνητα  θα μείνουν  τα γλέντια το Πάσχα με την επίσκεψη και των πατριωτών της Αθήνας, το  βραδινό γλέντι για το πανηγύρι, οι ατάκες των θαμώνων, οι «μάχες»  στο χαρτοπαίγνιο κλπ.

Μετέπειτα,  αντιλαμβανόμενος την εξέλιξη, το μετέφερε δίπλα στο  δημόσιο δρόμο  εξυπηρετώντας  με  καλοσύνη και ευγένεια και τους περαστικούς, που έκαναν  ένα διάλλειμα  στην πορεία τους  για να γευτούν έναν καφέ ένα αναψυκτικό ή  ένα ποτήρι ντόπιο κόκκινο  κρασί  το οποίο ο ίδιος παρήγαγε. 
Πολύτιμη ήταν και η προσφορά του  στον τρόπο λειτουργίας της αγροτική ζωής και της αγροτικής οικογένειας  καθότι κατείχε και την τέχνη του γανωματή ή καλαντζή. Γνωστός σε πολλά χωριά της Γορτυνίας, καθώς τα επισκεπτόταν  τακτικά και εξυπηρετούσε  τις ανάγκες των κατοίκων  στο γάνωμα των σκευών  των νοικοκυριών.

 

 

Επιτυχημένος μάγειρας στους γάμους, στους αρραβώνες,  στα γλέντια και στα πανηγύρια, σπουδαίος γλεντζές και καλλίφωνος τραγουδιστής, όπως και όλα τ’ αδέρφια του.
Με την σύζυγο του δημιούργησε μια πολύ καλή οικογένεια, που αποτελείται από τρία παιδιά και έξι εγγόνια.
Η φυσική του απουσία είναι ήδη  αισθητή, τόσο για την οικογένεια του όσο και  για την μικρή  κοινωνία  της Κοκκινοράχης.  Θα μας  συντροφεύουν  όμως αιώνια  οι αξίες του, ο πατριωτισμός του, ο αδιάκοπος  αγώνας του για την ανάπτυξη και βελτίωση του τόπου του. 
Καλό ταξίδι μπάρμπα Παναγιώτη.  Θα σε θυμόμαστε πάντα…..!!!!

 

 

 

 

kokkinorachi-kafeneio Thanopoulou

21-11-2011( Της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας-Μετά την εκκλησία και πριν τις ελιές)

 

Ο  Πρόεδρος του  Συλλόγου    
Γεώργιος Διαμαντόπουλος

scroll back to top