Τρίτη
17
Ιουλίου
2018
Ανατ.: 05.12
Δύση: 19.55
Σελήνη
4 ημερών
Μαρίνης μεγαλομάρτυρος

Online χρήστες

Έχουμε 43 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Πεζοπορία του Συλλόγου Κοκκινοραχιτών στο βουνό

αναβασηστο βουνό

αναβαση στο βουνό

Στις 22 Αυγούστου 2010, ημέρα Κυριακή, ο Σύλλογος Κοκκινοραχιτών είχε προγραμματίσει  πεζοπορία-ανάβαση στο βουνό πάνω από το χωριό στη θέση" Πανουλάκα" και κάλεσε όλους όσους αγαπούν το πρωινό περπάτημα με συντροφιά να πάρουν μέρος. Πράγματι η πρωτοβουλία αυτή είχε μεγάλη απήχηση. Παρά το βραδινό ξενύχτι με το γλέντι των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου όλοι οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώθηκαν την καθορισμένη ώρα στο πάνω χωριό απ’ όπου ξεκίνησε ο περίπατος.

 

αναβαση στο βουνό

αναβαση στο βουνό

Συμμετείχαν μικροί-μεγάλοι περίπου 30 άτομα με περίσσιο ενθουσιασμό. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή περνώντας από το λόφο «Σιέσι», τη «Κιάφα», τη «Ρίζα», το «Λαιμούλι», τη «Γωνιά» και τέλος την «Πανουλάκα». Ο ήλιος είχε ανατείλει στις απέναντι κορφές των βουνών. Το πρωινό δροσερό αγέρι χάιδευε τα πρόσωπα μας. Οι μεγαλύτεροι της παρέας πάντα μπροστάρηδες με νεανικό ενθουσιασμό ανυπομονούσαν για την ανάβαση όλο και πιο ψηλά. Κάποιοι περπατούσαν αυτό το μονοπάτι για πρώτη φορά ύστερα από 50-60 χρόνια και οι αναμνήσεις ήταν διάχυτες όπως επίσης και η συγκίνηση.

 

αναβαση στο βουνό

αναβαση στο βουνό

Οι μικρότεροι, παιδιά της πόλης, χωρίς καμιά βοήθεια  πατούσαν άνετα το ανώμαλο έδαφος λες και έκαναν τη διαδρομή κάθε μέρα. Και εγώ σκεφτόμουν: Φέτος έχω παρέα στη διαδρομή που κάνω κάθε Αύγουστο μόνη μου εδώ και πολλά χρόνια. Ύστερα από δυο μικρές στάσεις στη θέση «Λαιμούλι» και «Γωνιά» φτάσαμε στο πάνω άκρο της Πανουλάκας συγχρόνως με την ανατολή του ήλιου στο σημείο εκείνο. Πιστοί ακόλουθοι καθ' όλη τη διαδρομή ήταν η "Ρίκα" η γίδα με το κατσικάκι της.

 

αναβαση στο βουνό-ριγανη

αναβαση στην Πανουλάκα Οι φανατικοί της ρίγανης ξεχύθηκαν αμέσως στο χωράφι να μαζέψουν.    Άλλοι αγνάντευαν στον ορίζοντα τη θάλασσα του Κατάκωλου, τα κατάφυτα υψώματα της Φολόης, τον γκριζόλευκο ορεινό όγκο του Ερύμανθου, τη Τριποταμιά όπου σμίγουν τα ποτάμια Λάδωνας, Ερύμανθος και Αλφειός.

 

 

αναβαση στην Πανουλάκα

αναβαση στην Πανουλάκα

Στον κοντινότερο ορίζοντα αγνάντευαν τα χωριά της Κάτω Ηραίας, τη Λυσσαρέα, την Αετορράχη και απέναντι το Καστράκι, το Φαναράκι, τις Χώρες, τις Ράχες, το Καλλιάνι, τη Δόξα, τα Τρόπαια κ.ά.

 

Αετορράχη                                                                                                         Καλλιάνι

 

αναβαση στην Πανουλάκα

αναβαση στην Πανουλάκα Κάποιοι προτίμησαν να ζωντανέψουν αναμνήσεις από τα νιάτα τους που ήταν συνδεδεμένες με το χώρο εκείνο. Υπήρξε και πρόταση για ανέβασμα σε υψηλότερη κορφή, πράγμα αδύνατον αφού οι θάμνοι των πουρναριών έχουν «πήξει» τόσο πολύ που την καθιστούν απροσπέλαστη για ομαδική πεζοπορία.  Προσφέρθηκαν καφές και χυμοί από το Σύλλογο ενώ κάποιοι προνοητικοί έφεραν μαζί κολατσιό  κατάλληλο για εξοχή.

αναβαση στην Πανουλάκα

καταβαση απο Πανουλακα

Χαρούμενα πρόσωπα, γέλια, πειράγματα έμπλεκαν με τα κελαηδίσματα των πουλιών. Κατόπιν αυτών δεν άργησε νάρθει και το τραγούδι που με τη σειρά του οδήγησε σε χορό. Σαν ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ψυχαγωγίας δόθηκε  το σύνθημα της κατάβασης και επιστροφής στο χωριό.

 

 

 

καταβαση απο Πανουλακα

καταβαση απο Πανουλακα

Η επιστροφή έγινε τραγουδώντας.

 

 

 

 

 

 

 

καταβαση απο Πανουλακα

καταβαση απο Πανουλακα Στη περιοχή «Σκορτινού» με γενική συναίνεση όλων άλλαξε η διαδρομή επιστροφής και έτσι ακολουθήσαμε περπατώντας στον αγροτικό δρόμο που περνά μέσα από τον ελαιώνα «Σκορτινού» μέχρι το ρέμα «Μπροïμπάθη» και στη συνέχεια τον επαρχιακό Αετορράχης-Κοκκινοράχης. Τερματίσαμε στο καφενείο του χωριού όπου απολαύσαμε αναψυκτικά και δροσερό νερό.

 

καταβαση απο Πανουλακα

αναμνηστικη αναβαση Πανουλάκα Ήταν μια θαυμάσια πρωτοβουλία του Συλλόγου Κοκκινοραχιτών που ομόρφυνε τη φετινές μας διακοπές στο χωριό, τις έκανε πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές. Ανάλογες πρωτοβουλίες τραβούν το ενδιαφέρον των καταγόμενων από  το χωριό αλλά και των φίλων να το επισκεφτούν. Η πεζοπορία στη φύση δεν είναι μόνο μιας μορφής ψυχαγωγία, ούτε πολυτέλεια, ούτε τρέλα. Είναι μια ανάγκη της εποχής μας για να «ξεσκουριάσουμε» τα αγύμναστα κορμιά μας κερδίζοντας κάτι καλύτερο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Μακάρι να το πραγματοποιούμε συχνά.

(Σημ. Για να μεγαλώσουν οι φωτογραφίες πατήστε πάνω τους, κατόπιν πατήστε δεξί κλικ και στη συνέχεια: προβολή εικόνας. Αυτό ισχύει για τις φωτογραφίες όλων των κειμένων)

 

29/8/2010

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

μέλος του Συλλόγου Κοκκινοραχιτών

scroll back to top