Τρίτη
17
Ιουλίου
2018
Ανατ.: 05.12
Δύση: 19.55
Σελήνη
4 ημερών
Μαρίνης μεγαλομάρτυρος

Online χρήστες

Έχουμε 43 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επισκέπτες σελίδας

http://www.hitwebcounter.com website
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Kokkinorachi-kydonia

Το γλυκό του κουταλιού, συνήθως, υπήρχε σε κάθε σπίτι στο χωριό μας. Ήταν από τα γλυκά που μπορούσε να συντηρηθεί για καιρό. Κατά κύριο λόγο προοριζόταν για κέρασμα.
«Μη μπει κανείς στο σπίτι μας να τον κεράσουμε», έλεγαν οι νοικοκυρές. Θυμίζουμε ότι όλα τα προϊόντα για το κάθε νοικοκυριό ήταν σε περιορισμένες ποσότητες.
Ως γνωστόν, τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται από φρούτα. Στο χωριό μας συνήθιζαν να φτιάχνουν γλυκό με τα κυδώνια, τα σταφύλια και λιγότερο με τα κεράσια.
Κυδωνιές υπήρχαν  λίγες,  όμως οι νοικοκυρές έδιναν η μία στην άλλη κι έτσι  όλες έφτιαχναν  γλυκό του κουταλιού με κυδώνια.
Η εποχή της ωρίμανσης των κυδωνιών είναι το φθινόπωρο και ειδικότερα ο Νοέμβρης.
Βρισκόμαστε στον Νοέμβρη λοιπόν και ας φτιάξουμε κι εμείς  γλυκό του κουταλιού με κυδώνια, όπως έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας.


Υλικά:
1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα
1 κιλό ζάχαρη
800 γραμ. νερό
4 κλωνάρια αλμπανόριζα
1 ξύλο κανέλας
150 γραμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι παλιές νοικοκυρές του χωριού δεν ζύγιζαν τα υλικά, παρά υπολόγιζαν τις ποσότητες με το μάτι.

 

Kokkinorachi-kydonia

 

Πλένουμε τα κυδώνια για να φύγει το χνούδι, τα καθαρίζουμε από φλούδες και σπόρους και τα κόβουμε μακρόστενα μικρά κομμάτια. Ύστερα τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη, προσθέτουμε  το νερό και την κανέλα και περιμένουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίζουν και βράζουν, βγάζουμε τον αφρό και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Τ’ αφήνουμε να βράσουν  περίπου μισή ώρα.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και ξαναβράζουμε το γλυκό την άλλη μέρα  για μισή ώρα ή περισσότερο αναλόγως αν έχουμε πετύχει το δέσιμο και το χρώμα.

 

Kokkinorachi-kydonia

 

Στο χωριό μας συνήθιζαν να το βράζουν πολύ και έπαιρνε κόκκινο χρώμα. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε την αλμπανόριζα και τα αμύγδαλα ασπρισμένα. Δοκιμάζουμε το γλυκό αν έχει δέσει καλά  βάζοντας λίγο σ’ ένα πιατάκι . Αν στέκεται και δεν απλώνει είναι έτοιμο.
Το αποθηκεύουμε σε γυάλινα  αποστειρωμένα βάζα.

Καλοφάγοτο!

kokkinorachi-kydonia10/11/2013
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

scroll back to top