Ελαιομάζωμα 2019 στην Κοκκινοράχη

Όπως κάθε χρόνο τον μήνα Νοέμβριο, έτσι και εφέτος το χωριό μας «ζωντάνεψε», όπως και όλα τα γύρω χωριά, από τους επισκέπτες που καταφτάνουν από την πρωτεύουσα και τ’ άλλα αστικά κέντρα για το μάζεμα της ελιάς.
Εμείς στην Κοκκινοράχη έχουμε έναν ακόμα λόγο για να βρισκόμαστε στο χωριό, αφού γιορτάζει η εκκλησία του χωριού μας, η Παναγία η Μισοσπορίτισσα δηλαδή τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου.
Οι ελαιώνες του χωριού βρίσκονται σε ημιορεινή ζώνη, το έδαφος είναι παρθένο, χωρίς επιβάρυνση από φυτοφάρμακα και το ελαιόλαδο που παράγεται είναι νόστιμο και αγνό.
Φωνές, γέλια, ραβδίσματα, συντροφικότητα, γλυκιά κούραση, η ευχάριστη στιγμή του κολατσιού, αγροτικά αυτοκίνητα φορτωμένα με ελιές, λιακάδα αλλά και ξαφνική βροχή, κουδουνίσματα από γιδοπρόβατα που βόσκουν κάπου κοντά…
Και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι που δουλεύουν ακόμα…γιατί έχουν μάθει μόνο να δουλεύουν!
Η μεγαλύτερη ποσότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου του χωριού μας προορίζεται για την ιδιωτική κατανάλωση των ιδιοκτητών των ελαιοδέντρων και των συγγενών τους στην Αθήνα ή αλλού και μικρότερη ποσότητα για το εμπόριο.
Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται καλή, τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα.
Και του χρόνου! Καλοφάγωτο το λάδι σε όλους τους πατριώτες!

3-12-2019
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή