Δημοτικά τραγούδια

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Κοκκινοράχη & Δημοτικό τραγούδι

Απ’ αυτή τη σελίδα δεν θα έλειπαν τα δημοτικά τραγούδια.
Αντιθέτως θα αποτελέσουν ένα από τους πυλώνες που θα τη στηρίξουν.
Έχουμε πολύ υλικό να παρουσιάσουμε.
Επιλέξαμε να προβάλλουμε γνήσιο, πρωτογενές και ακατέργαστο υλικό, πιστοί στην ιδεολογία της γνησιότητας των δημοτικών τραγουδιών έτσι όπως τα τραγουδούσαν οι παλιότεροι.
Θα παρουσιάσουμε ζωντανές ηχογραφήσεις, παλιότερες και τωρινές από Κοκκινοραχίτες, όπου αποδίδονται τα τραγούδια που έλεγαν στα γλέντια, στα πανηγύρια, στο θέρο, στους γάμους, στα γιορτοφόρια κλπ.
Στο χωριό μας είχαμε αρκετούς μερακλήδες με ωραίες φωνές. Εκείνοι που ξεχώρισαν και έμειναν στη μνήμη μας σαν καλοί τραγουδιστάδες ήταν ο Χρήστος Ηλ. Νικολόπουλος, ο Γιάννης Ηλ. Γεωργόπουλος και ο Θανάσης Γεωρ. Θανόπουλος. Επίσης καλός τραγουδιστής ήταν ο Κώστας Δημ. Θανόπουλος ο οποίος έκανε δουλειά χοροδιδασκάλου. Μάζευε τα μικρότερα παιδιά και τα μάθαινε τραγούδι και χορό. Θα ακούσουμε τον Θανάση Γεωρ. Θανόπουλο να τραγουδάει με τον τρόπο που τραγουδούσαν οι παλιοί και η υπόλοιπη παρέα να τον ακολουθεί σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από γλέντι που έγινε τις Απόκριες του 1983 στον “Πάνου Μαχαλά” του χωριού, όπως το κατέγραψε ο Νίκος Αριστ. Τρουπής.
Ενδεχομένως να μην έχουμε άρτιο τεχνικό αποτέλεσμα όμως θα δώσουμε το τοπικό ύφος και χρώμα που είναι πιο σημαντικό.
Άλλωστε το δημοτικό τραγούδι έτσι του πρέπει να τραγουδιέται.
Σίγουρα έχουμε χάσει πράγματα γιατί οι παλιότεροι «έφυγαν» και δεν προνοήσαμε να τους καταγράψουμε.
Εμείς θα κάνουμε προσπάθειες να μην ξεφύγουμε από το δρόμο που μας δίδαξαν.
Πολλά τραγούδια είναι κοινά με άλλα χωριά ή περιοχές.
Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε και τραγούδια σπάνια, αληθινά διαμάντια.
Επίσης θα προβάλλουμε ηχογραφήσεις πατριωτών μουσικών και τραγουδιστών που βαδίζουν κατά τη γνώμη μας στα χνάρια της τοπικής λαϊκής παράδοσης καθώς και πολύ παλιές ηχογραφήσεις από το προσωπικό μας αρχείο, αλλά και από το διαδίκτυο.

Κοκκινοράχη – Απόκριες 1983

Ακούστε το τραγούδι “Θέλω ν’ ανέβω σε βουνό” από το γλέντι μας στην Κοκκινοράχη τις Απόκριες του 1983. Τραγουδά ο αείμνηστος Αθανάσιος Θανόπουλος και συνοδεύει όλη η παρέα μας. Ηχογράφηση Νίκος Αρ. Τρουπής. (προσθήκη στο άρθρο 6-5-2021).

21/12/2009
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

Χρυσός αητός - Αποκριές 1983 (Τραγούδι της ξενητειάς τραγουδισμένο από μια παρέα με επικεφαλής την Κατερίνη Διαμαντοπούλου σε Αποκριάτικο γλέντι του 1983 στο χωριό μας(ηχογράφηση: Νίκος Αρ. Τρουπής))
Τρεις αντρειωμένοι βούλησαν(Τραγούδι : Γιάννης Παυλόπουλος (από Σαρλαίϊκα) & η χορωδία συλλόγου «ο Πάνας)
Τα κέφια του Παναγιώτη Τούντα(Κλαρίνο: Παναγιώτης Τούντας από το χωριό Λυσσαρέα γαμπρός της Κοκκινοράχης)
Πάρε Γιαννάκη τ' άλογο - Αποκριές 1983(Τραγούδι της αγάπης τραγουδισμένο από μια παρέα με επικεφαλής την Κατερίνη Διαμαντοπούλου σε Αποκριάτικο γλέντι του 1983 στο χωριό μας(ηχογράφηση: Νίκος Αρ. Τρουπής))
Παρασκευούλα μου - Αποκριές 1983 (Τραγούδι της αγάπης τραγουδισμένο από μια παρέα σε Αποκριάτικο γλέντι του 1983 στο χωριό μας(ηχογράφηση: Νίκος Αρ. Τρουπής).)
Ο κάμπος επρασίνησε( Τραγούδι: Παν.Λάλεζας, Κλαρίνο:Κ.Γιαννακόπουλος.)
Μένα μου το' παν δυο πουλιά( Τραγουδάει ο συμπατριώτης μας Γιώργος Αθ. Θανόπουλος)
Κοντεύω να βγω στην κορφή( Το τραγούδι αποδίδει η Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή έτσι όπως το άκουγε στη παιδική της ηλικία από τη μητέρα της και τη γιαγιά της στο θέρο)
Κάτω στη μαύρη θάλασσα(Τραγούδι: Χρ. Μαυραειδόπουλος (από Ψάρι))
Κάπου βελάζουν πρόβατα(Τραγούδι: Παν. Λάλεζας, Κλαρίνο: Παν. Μαυρέλιας)
Θέλω ανέβω σε βουνό - Εμείς οι Δερτηλήδες(Δύο τραγούδια του τραπεζιού τραγουδισμένα από μια παρέα σε Αποκριάτικο γλέντι του 1983 στο χωριό μας. Ο Θανάσης Γ. Θανόπουλος είναι επικεφαλής και οι υπόλοιποι ακολουθούν(ηχογράφηση: Νίκος Αρ. Τρουπής))
Γιαγκούλας(Τραγούδι: Παν. Λάλεζας, Κλαρίνο: Παν.Μαυρέλιας(από Σαρακίνι).)
Βλαχοθανάσης - Αποκριές 1983(Τραγούδι των διασκεδάσεων τραγουδισμένο από μια παρέα σε Αποκριάτικο γλέντι του 1983 στο χωριό μας (ηχογράφηση: Νίκος Αρ. Τρουπής))
Άγουρος πέτρα πελεκάει(Τραγουδάει ο συμπατριώτης μας Γιώργος Αθ. Θανόπουλος)
Άσπρη μπαμπακιά(Τραγούδι του γάμου σε μια παλιά ηχογράφηση με τον αείμνηστο Χρ. Πανούτσο)
Να χαμπηλώναν τα βουνά(Τραγούδι της ξενιτιάς. Τραγουδάει η Σταυρούλα Δαλιάνη και παίζει κλαρίνο ο Γιώργος Δαλιάνης από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων)
Και μια φορά ειν’ η λεβεντιά(Τραγουδάει και παίζει κλαρίνο ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος από τα Καλάβρυτα)
Μαρτύρα το βρε Κωνσταντή(Τραγουδάει ο Διαμαντής Ρουμελιώτης από τη Μυγδαλιά Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Γιώργος Δαλιάνης από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων)
Βγήκα ψηλά στα διάσελα(Τραγουδάει ο Γιάννης Παυλόπουλος από τα Σαρλαίϊκα Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Νίκος Φιλιππίδης)
Γείραν τα ελατόκλαρα(Τραγουδάει ο πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος από το Περδικονέρι Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Αριστείδης Βασιλάρης)
Το βλέπεις ‘κείνο το βουνό (Αναστασιά)(Τραγούδι του γάμου. Τραγουδάει ο πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος από το Περδικονέρι Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Αριστείδης Βασιλάρης)
Καταραμένη ξενητειά(Πολύ παλιά ηχογράφηση. Τραγουδάει ο Χρήστος Κοντόπουλος)
Ο βάτος έχει την οργή(Πολύ παλιά ηχογράφηση. Τραγουδάει ο Χρήστος Κοντόπουλος)
Μες την Αγία Παρασκευή(Παλιά ηχογράφηση. Τραγουδάει ο Χρήστος Πανούτσος)
Τώρα το βράδυ με δροσιά(Πολύ παλιά ηχογράφηση. Τραγουδάει ο Χρήστος Κοντόπουλος)
Ποια σκύλα μάνα τόλεγε(Καθιστικό. Παλιά ηχογράφηση με τον Χρήστο  Πανούτσο και τον Αριστ. Βασιλάρη στο κλαρίνο)
Αμπέλι μου πλατύφυλλο(Ηχογράφηση 1931. Τραγουδάει ο Ιωάννης Δ.Παναγιωτόπουλος (Κούρος) από την Τρίπολη και καταγωγή από το Πυργάκι Γορτυνίας)
Ας παν να ιδούν τα μάτια μου(Τραγούδι του γάμου. Τραγουδά ο Κώστας Παυλόπουλος και χορωδία από το δίσκο «Ερωτική Αρκαδία-Άγραφοι νόμοι»)
Νάχα νεράντζι νάριχνα(Τραγούδι του γάμου.Τραγουδά ο Σταμάτης Μακρής από την Μυγδαλιά Γορτυνίας)
Πιάνουν ν’ ανθίσουν τα κλαριά - Τα λερωμένα τ’ άπλυτα(Τραγουδάει ο συμπατριώτης μας 85χρονος Γιάννης Γεωργ. Θανόπουλος σε ηχογράφηση που έγινε στο Περιστέρι Αττικής το έτος 2011. Μαζί του σιγοτραγουδούν τα παιδιά του και τ’ ανίψια του)
Κώστα μ’ τα χιόνια λιώσανε - Κάτου στο ρέμα το βαθύ(Τραγουδάει ο συμπατριώτης μας 85χρονος Γιάννης Γεωργ. Θανόπουλος σε ηχογράφηση που έγινε στο Περιστέρι Αττικής το έτος 2011. Μαζί του σιγοτραγουδούν τα παιδιά του και τ’ ανίψια του)
Κοκκινοφορεμένη - Σιγαλά βρέχει ουρανός(Τραγουδάει ο συμπατριώτης μας 85χρονος Γιάννης Γεωργ. Θανόπουλος σε ηχογράφηση που έγινε στο Περιστέρι Αττικής το έτος 2011. Μαζί του σιγοτραγουδούν τα παιδιά του και τ’ ανίψια του)
Είμαστε ορκισμένα(Τραγούδι ευρύτερα γνωστό που το έλεγαν στους γάμους. Παλιά ηχογράφηση της δεκαετίας του ’20. Τραγουδάει ο Σωτήρης Στασινόπουλος που γεννήθηκε το 1880 στη Στρέζοβα(σήμερα Δάφνη) Καλαβρύτων, όπου ήταν γνωστός με τα παρατσούκλια : Σκέντζος ή Χαρδαβέλλας. από τους  πρώτους Έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική την περίοδο 1896-1921 ήταν και ο μοναδικός, μετέπειτα, τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών στην Αμερική.(Πηγή:   www.rembetiko.gr))
Είχα μια αγάπη(Ζωντανή ηχογράφηση από την εκπομπή «Η μουσική των προσώπων» όπου τραγούδησε η Κατερίνα Κατσίγιαννη από το Βαλτεσινίκο Γορτυνίας)
Μαύρα μάτια στο ποτήρι(Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι «νεοδημοτικό», αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, στο χωριό μας τραγουδήθηκε πολύ, είναι αξιοπρεπές και κατ’ εξαίρεση μπαίνει στην σελίδα μας, που αναρτά μόνο τα αυθεντικά δημοτικά τραγούδια. Τραγουδά η Βούλα Πάλλα.)
Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι(Πασίγνωστο τραγούδι του Μοριά. Παλιά ηχογράφηση με την χορωδία προς «διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» του Σίμωνα Καρρά)
Νεραντζούλα φουντωμένη(Τραγούδι του γάμου. Είναι μια παλιά ηχογράφηση και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη λίγο διαφορετική αλλά όμορφη εκτέλεση του τραγουδιού, από τον τρόπο που το τραγουδούσαν στο χωριό μας. Τραγουδάει ο Κ.Ρούκουνας. )
Νεραντζούλα φουντωμένη-Ζωντανή ηχογράφηση Μαίναλο 2006(Τραγούδι του γάμου. Ερασιτεχνική ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία που έγινε στους «Ρούχους» Μαινάλου το καλοκαίρι του 2006. Τραγουδά ο Κώστας Παυλόπουλος μουσικός και ερευνητής από τα Σαρλαίϊκα Γορτυνίας και η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Πάνας)
Αρκαδιανή(Τραγουδάει ο Κώστας Παυλόπουλος, μουσικός και ερευνητής της παραδοσιακής μουσικής από τα Σαρλαίϊκα Γορτυνίας. Το τραγούδι είναι από το μουσικό έργο «ΜΩΡΙΑΣ του 21» που επιμελήθηκε και εξέδωσε ο Κώστας Παυλόπουλος  με τον γιο του Γιάννη Παυλόπουλο, επίσης καλλιτέχνη της παραδοσιακής μουσικής (βιολί-τραγούδι))
Το λεν οι κούκοι στα βουνά(Ιστορικό τραγούδι. Τραγουδάει ο Γιάννης Νικολόπουλος από του Παλούμπα Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Κώσατς Γιαννακόπουλος)
Παιδιά μ' σαν θέλτε λεβεντιά(Ιστορικό κλέφτικο τραγούδι. Παλιά ηχογράφηση με τον Χρήστο Πανούτσο)
Ούλα τα κάστρα τ' είδα(Τοπική παραλλαγή του τραγουδιού της «Ωριάς το κάστρο» που ανήκει στον κύκλο των ακριτικών τραγουδιών. Τραγουδάει ο Χρήστος Μαυραειδόπουλος από το χωριό Ψάρι Ηραίας Γορτυνίας)
Μερεντίτης(Πολλά τουφέκια πέφτουνε και σιγανά βροντάνε....μήτε  σε γάμο πέφτουνε, μήτε σε πανηγύρι.... τον Μερεντίτη επιάσανε και παν να τον κρεμάσουν». Τραγουδά παρέα Κοκκινοραχιτών σε αποκριάτικο γλέντι του 1983 στο χωριό μας(ηχογράφηση: Νίκος Αρ. Τρουπής). Έψαξα λίγο γαι το ποιος ήταν ο Μερεντίτης που αναφέρεται στο τραγούδι. Κατά πάσα πιθανότητα ο Μερεντίτης του τραγουδιού ήταν λοχαγός του ελληνικού στρατού στην περιοχή της Πάτρας, που έκανε κίνημα εναντίον του κράτους το 1847, ληστεύοντας την Εθνική Τράπεζα. Απέτυχε όμως και το πλήθος τον κυνήγησε γιατί είχε αγανακτήσει από τα πραξικοπήματα και τις φασαρίες κι αυτός κατέφυγε στο αγγλικό καράβι όπου το πλήρωμα του έδωσε προστασία. Οι εξαγριωμένοι Πατρινοί ανέβηκαν στο καράβι, δείρανε τους ναύτες και άρπαξαν τον λοχαγό και τον παρέδωσαν στις αρχές. Οι δαρμένοι ναύτες κατέφυγαν στα αγγλικά δικαστήρια μόλις γύρισαν στην πατρίδα τους κι αυτά επιδίκασαν στο ελληνικό δημόσιο 14.000 δραχμές ως αποζημίωση. (πηγή: «Άγιος Αγύρτης»-Δημήτρης Καμπουράκης). Προφανώς από την περιοχή της Αχαϊας το τραγούδι πέρασε λόγω γειτνίασης και στα χωριά της δυτικής Γορτυνίας. Την εκδοχή που ανέπτυξα την στηρίζω και στο επόμενο τραγούδι «όλες οι χώρες χαίρονται» από την Πάτρα. Όποιος διαβάσει αυτές τις γραμμές και ξέρει καλύτερα για τον Μερεντίτη του τραγουδιού ας επικοινωνήσει με την σελίδα )
Όλες οι χώρες χαίρονται(Έχει σχέση με το προηγούμενο τραγούδι του «Μερεντίτη». Τραγουδά ο Χρήστος Πανούτσος. Αυτό το τραγούδι δεν το έλεγαν στο χωριό μας αλλά αναρτήθηκε σε συνάρτηση με το προηγούμενο)
Ποιος ήταν που τραγούδαγε(Τραγούδι για τα γλέντια του τραπεζιού, πολύ   χαρακτηριστικό της Κοκκινοράχης από μια παρέα με επικεφαλής την Κατερίνη Διαμαντοπούλου σε αποκριάτικο γλέντι του 1983 στο χωριό μας (ηχογράφηση: Νίκος Αρ. Τρουπής))
Μαράθηκαν τα δέντρα(Τοπικό τραγούδι που αναφέρεται στον κλέφτη Δήμο από το γειτονικό χωριό Αράπηδες Γορτυνίας που έδρασε προεπαναστατικά στη περιοχή με αποτέλεσμα το κάψιμο του νοικοκυριού του από τους Τούρκους και την αιχμαλωσία της οικογενείας του. Τραγουδά και παίζει κλαρίνο ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος από την περιοχή των Καλαβρύτων)
Ένα πουλάκι ξέβγαινε(Τραγούδι της Κυνουρίας που τραγουδιόταν στη Γορτυνία με το τοπικό ύφος και ειδικότερα στο χωριό μας. Τραγουδά ο Διαμαντής Ρουμελιώτης από την Μυγδαλιά Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Νίκος Φιλιππίδης)
Εφώτισε Φωτούλα μου(Τραγούδι που το έλεγαν στους γάμους και ειδικότερα όταν πήγαιναν την νύφη στη βρύση τις επόμενες μέρες του γάμου. Τραγουδά ο Διαμαντής Ρουμελιώτης από την Μυγδαλιά Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Γιώργος Δαλιάνης από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων)
Ενύχτιωσε και βράδιασε(Τραγουδά ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος από την Παναγιά (Ζέρζοβα) Γορτυνίας και είναι από το μουσικό λεύκωμα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ-Ποιος ήταν που τραγούδαγε....» που εξέδωσε ο Δήμος Γορτυνίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ)  με την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικού και ερευνητή Κώστα Παυλόπουλου από τα Σαρλαίϊκα Γορτυνίας. Παίζει φλογέρα ο Ανδρέας Νιάρχος)
Παπαδοπούλα θέριζε(Τραγούδι που λεγόταν πολύ στον θέρο. Τραγουδά ο Κώστας Παυλόπουλος, μουσικός και ερευνητής της παράδοσης από τα Σαρλαίϊκα Γορτυνίας,  από το δίσκο του «Ερωτική Αρκαδία-Άγραφοι Νόμοι». Στο βιολί είναι ο Γιάννης Παυλόπουλος)
Η Λάμπρω(Τραγουδά ο Γιάννης Παυλόπουλος από το πολύ σημαντικό μουσικό έργο «Ο Μωριάς του 21» που επιμελήθηκε ο Κώστας Παυλόπουλος, με ιστορικά τραγούδια του Μωριά)
Κορίτσια τι αγναντεύετε( Παλιότερη ηχογράφηση που τραγουδά η Άννα Μανιάτη-Νόνη. Αναφέρεται στην Τριπολιτσά, τραγουδιόταν πολύ στο χωριό μας)
Θέλω να σχίσω τα βουνά(Χιλιοτραγουδισμένο τραγούδι της αγάπης σ’ όλη την Πελοπόννησο και πολύ αγαπητό στο χωριό μας. Τραγουδά ο Πέτρος Ανδρουτσόπουλος από την Αχαϊα)
Απόψε δεν επλάγιασα(Τραγούδι του γλεντιού. Τραγουδά ο Διαμαντής Ρουμελιώτης από την Μυγδαλιά Γορτυνίας και παίζει κλαρίνο ο Γιώργος Δαλιάνης από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων)
Γκόλφω(Οργανικό. Παίζει κλαρίνο ο Παναγιώτης Λιακόπουλος-Μαυρέλιας από το Σαρακίνι Ηραίας Γορτυνίας που ψυχαγωγεί τα χωριά μας, περιοχής Ηραίας και όχι μόνο, εδώ και 60 χρόνια με το δικό του γνώριμο ύφος)
Παίρνω τα ζαγαράκια μου(Τραγούδι του γλεντιού. Τραγουδά ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος από την περιοχή των Καλαβρύτων)
Περδικούλα ημέρωνα(Γνωστό αλληγορικό τραγούδι του Μοριά που το έλεγαν και στα γλέντια του χωριού μας)
Που ‘σουν πέρδικα γραμμένη(Τραγουδά ο Δήμος Στρέμπας από Δάρα Αρκαδίας και παίζει κλαρίνο ο Μπρουκλόγιαννης την Μυγδαλιά Γορτυνίας)
Σε κακοσκάλι ανέβαινα(Τραγούδι που έλεγαν στους γάμους και στα γλέντια. Τραγουδά η Αμαλία Καρζή Πιερρινάκου από την Μεσσηνία)
Σήκω Διαμάντω(Πολύ παλιά ηχογράφηση. Τραγουδάει ο Ιωάννης Δ.Παναγιωτόπουλος (Κούρος) από την Τρίπολη και καταγωγή από το Πυργάκι Γορτυνίας)
Στη Ζήρεια βγαίνει ένας καπνός(Όπως και άλλα τραγούδια αναφέρονται σε γεγονότα από διπλανούς νομούς, έτσι κι αυτό,  πέρασε από στόμα σε στόμα και στην περιοχή της Γορτυνίας, οπότε και στο χωριό μας. Τραγουδά ο Άγγελος Βέρας από την Πάτρα)
Βλαχοθανάσω ή του καπετάν Μαντά(Τραγούδι που έλεγαν στα γλέντια του τραπεζιού. Τραγουδά ο Δήμος Στρέμπας από του Δάρα Αρκαδίας)
Σου είπα μάνα πάντρεψέ με(Τραγούδι ευρύτερα αγαπητό αλλά και στο χωριό μας. Παλιά ηχογράφηση όπου τραγουδά ο Δημήτρης Περδικόπουλος  από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας)
Καλόγερας εκλάδευε(Κλέφτικο ιστορικό τραγούδι που αναφέρεται στον θάνατο του αδερφού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, από τους Τούρκους στο Μοναστήρι της Αιμιαλούς στην Δημητσάνα, όπου ήταν κρυμμένος μαζί με άλλους κλέφτες, ύστερα από προδοσία ενός καλόγερου. Τραγουδά ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος από τα Καλάβρυτα)
Τι αναριοπλέκεις τα μαλλιά, Ρινούλα( Πολύ αγαπητό τραγούδι στο χωριό μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ηραίας. Το έλεγαν στις γιορτές αλλά και οι γυναίκες στον αργαλειό. Τραγουδά η Κατερίνη Διαμαντοπούλου, 80 ετών. Ηχογραφεί και συνοδεύει στο τραγούδι η Μαρίνα Διαμαντοπούλου. Έτος 2018.)
Φώτα το φεγγαράκι μου(Τραγούδι των διασκεδάσεων, κυρίως το έλεγαν οι παρέες καθ’ οδόν φεύγοντας τα βράδια από τα γλέντια, τα γιορτοφόρια, τα λογοδοσίματα και τ’ αρρεβωνιάσματα. Λεγόταν επίσης και σαν νανούρισμα. Τραγουδά η Μαρίνα Διαμαντοπούλου. Είναι ζωντανή ηχογράφηση-απόσπασμα από την μουσικοχορευτική παράσταση “Αισθήσεις 5+” που έδωσε η Λαογραφική Εστία Τρίπολης τον Ιούλιο του 2019 στην Δημητσάνα (Κεφαλάρι του Αγιάννη-Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 2ου Θερινού Σχολείου του Υπουργείου Πολιτισμού)
Ένας μοίραρχος ή του Λύγκου(Αναφέρεται στον αρματωλό Λύγκο που έδρασε στην Πελοπόννησο μετεπαναστικά ως ληστής. Τραγουδά η Παναγιώτα Πανοπούλου(1928-2014) από την γειτονική μας Αετορράχη Γορτυνίας και είναι από το μουσικό λεύκωμα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ-Ποιος ήταν που τραγούδαγε....» που εξέδωσε ο Δήμος Γορτυνίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) με την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικού και ερευνητή Κώστα Παυλόπουλου από τα Σαρλαίϊκα Γορτυνίας.)
Γρήγορα νάρθεις άνοιξη(Σχεδόν ξεχασμένο τραγούδι που το έλεγαν στις ραχούλες και στα βοσκοτόπια, βόσκοντας τα κοπάδια τους. Τραγουδά η Κατερίνη Διαμαντοπούλου, 80 ετών. Ηχογραφεί και συνοδεύει στο τραγούδι η Μαρίνα Διαμαντοπούλου. Έτος 2018. Η ηχογράφηση είναι της στιγμής, αφού ανασύρθηκε από την μνήμη τυχαία μαζί με άλλες παλιές ιστορίες)
Μωρ' περδικούλα του Μωριά(Παραλλαγή του γνωστού τραγουδιού ως προς τον στίχο, γιατί αναφέρεται στον κλέφτη Λύγκο που έδρασε ως ληστής στα μετεπαναστατικά χρόνια στην Πελοπόννησο. Είναι από οικογενειακό γλέντι στην Κοκκινοράχη, των οικογενειών Δημήτρη Διαμαντόπουλου και Αθανασίου Θανόπουλου, τις Απόκριες του 1983. Την ηχογράφηση έκανε ο Νίκος Αρ. Τρουπής)
Πολλές βραδιές περπάτησα-Πορτοκαλίτσα φύτεψα(Είναι από οικογενειακό γλέντι των οικογενειών Δημήτρη Διαμαντόπουλου και Αθανασίου Θανόπουλου τις Απόκριες του 1983. Την ηχογράφηση έκανε ο Νίκος Αρ. Τρουπής)
Μαγουλιανίτισσα(Είναι από οικογενειακό γλέντι των οικογενειών Δημήτρη Διαμαντόπουλου και Αθανασίου Θανόπουλου τις Απόκριες του 1983. Την ηχογράφηση έκανε ο Νίκος Αρ. Τρουπής)
Φώτα το φεγγαράκι μου- Βασίλω μου- Είμαστε ορκισμένα(Είναι από οικογενειακό γλέντι των οικογενειών Δημήτρη Διαμαντόπουλου και Αθανασίου Θανόπουλου τις Απόκριες του 1983. Την ηχογράφηση έκανε ο Νίκος Αρ. Τρουπής)
Μες τον Αγιολιά στη ράχη ή του Καπετάν Μαντά(Είναι από οικογενειακό γλέντι των οικογενειών Δημήτρη Διαμαντόπουλου και Αθανασίου Θανόπουλου τις Απόκριες του 1983. Την ηχογράφηση έκανε ο Νίκος Αρ. Τρουπής)