Παραδοσιακή μαγειρική

Πρόλογος

Τα παραδοσιακά φαγητά της Κοκκινοράχης

Τα παραδοσιακά μας φαγητά είναι απλά και λιτά, απόλυτα συνυφασμένα με τις δύσκολες περιόδους που έζησε ο λαός ,ειδικά των ορεινών περιοχών όπως η δική μας. Με απλά υλικά από το χωράφι τους,, από το περιβόλι τους, από το βουνό αλλά και κρέας από το κοπάδι τους παρασκεύαζαν οι γονείς μας τα φαγητά τους απλά και γρήγορα.
Η νοικοκυρά δεν είχε την ευχέρεια να ασχοληθεί με τη κουζίνα και να μαγειρεύει περίτεχνα φαγητά γιατί έτρεχε ολημερίς στις δουλειές.
Δεν υπήρχε πληθώρα υλικών γι’ αυτό χρησιμοποιούσαν στη παρασκευή του φαγητού αυτά που διέθεταν και αυτά που ήταν εντελώς απαραίτητα.
Στις γιορτινές μέρες ήταν και το φαγητό γιορτινό. Ασχολούντο λίγο παραπάνω, έκαναν λίγο πιο σύνθετα φαγητά με βάση κυρίως το κρέας.
Εν τούτοις πολλά απ’ αυτά τα φαγητά μας μπορούν να σταθούν επάξια στη σημερινή κουζίνα που κατακλύζεται από πληθώρα γεύσεων ελληνικών και ξένων.
Στη Κοκκινοράχη αρκετές οικογένειες συνεχίζουν να μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά καθώς επίσης και οι Κοκκινοραχίτες της Αθήνας συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας τις παραδοσιακές γεύσεις που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας .
Παράδειγμα :Φτιάχνουμε το καλοκαίρι στο χωριό κολοκυθολούλουδα τηγανητά, μια πολύ απλή συνταγή και γίνονται ανάρπαστα, ειδικά από τους νέους. Επίσης, η γιαγιά μετά από το ζύμωμα του ψωμιού κρατεί λίγη ζύμη προσθέτει σ’ αυτή σόδα για να φουσκώσει γρήγορα και τηγανίζει κουλούρες στο τηγάνι που είναι ιδανικές με τυρί γύρω στις 10 το πρωί. Δυο απλές συνταγές που ξετρελαίνουν μεγάλους και παιδιά.
Γι’ αυτό λοιπόν ας καταγράψουμε μερικές συνταγές του χωριού μας για να τιμήσουμε τους προγόνους μας, για να τις μάθουν όσοι δεν τις ξέρουν και να τις ξαναθυμηθούν όσοι τις ξέχασαν.
Τέλος, θα λέγαμε, ότι οι τοπικές γεύσεις εντάσσονται στο τομέα της παράδοσης και η παράδοση του κάθε τόπου αποτελεί ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το λαϊκό μας πολιτισμό.

10-1-2010
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή

Για να δείτε συνταγές παραδοσιακών φαγητών του χωριού μας πατήστε ΕΔΩ