Κοτόπουλο χωριάτικο με μυτζήθρα

Υλικά:
1 κοτόπουλο χωριάτικο
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο ή μια κουτάλα λάδι ή λίγο απ’ το καθένα
Πιπέρι
μυζήθρα τριμμένη όση θέλουμε

Το φαγητό αυτό γίνεται ωραίο μόνο με χωριάτικο κοτόπουλο μικρής ηλικίας.
Παίρνουμε το κοτόπουλο, το τεμαχίζουμε και το πλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό.
Κατόπιν το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα να το σκεπάζει. Μόλις πάρει βράση το ξαφρίζουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι γιατί έχει και η μυζήθρα, πιπέρι και δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ή μια κουτάλα λάδι ή λίγο απ’ το καθένα.
Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Κανονίζουμε ούτως ώστε να μείνει με λίγο νερό.
Κατά την ώρα του βρασίματος φροντίζουμε να τρίψουμε τη μυζήθρα με την ψιλή πλευρά του τρίφτη. Η ποσότητα της μυζήθρας είναι θέμα επιλογής του καθενός.
Αφού διαπιστώσουμε ότι έβρασε το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα και ανακατεύουμε προσεχτικά.
Σερβίρεται πάντα πολύ ζεστό.
Ο χρόνος παρασκευής ποικίλει και εξαρτάται αν είναι κότα ή μικρό κοτόπουλο.
Είναι πολύ παλιά συνταγή της Κοκκινοράχης και της ευρύτερης περιοχής.

16-1-2010

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή