Λάχανα ήμερα με άρμη

Υλικά:
3 λάχανα μεγάλα ή 5 μικρά
1 κρεμμύδι μεγάλο
1,5 κουτάλα λάδι
Πιπέρι
Άρμη(ένα πιάτο βαθύ μέχρι τη μέση)

Στο χωριό μας ήμερα λάχανα λέμε τις λαχανίδες όπως είναι ευρύτερα γνωστό. Τα βρίσκουμε κατά τη χρονική περίοδο από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο περίπου.
Ακόμα αξίζει να διευκρινίσουμε ότι άρμη λέμε το παχύρευστο υγρό που σχηματίζεται από το γάλα, το αλάτι και τα τρίμματα τυριού και καλύπτει το τυρί μέσα στο βαρέλι που το αποθηκεύουμε ούτως ώστε να διατηρηθεί για καιρό.

Παίρνουμε λοιπόν τα λάχανα, πετάμε τα εξωτερικά φύλλα που είναι σκληρά, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (5 πόντους περίπου) και τα πλένουμε σε μια λεκάνη καλά.
Στο μεταξύ βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό και όταν αρχίζει να βράζει, τα ρίχνουμε μέσα. Αφού βράσουν λίγο, τα ξεζουμίζουμε.
Κατόπιν τα ξαναβάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, πιπέρι και λίγο νερό. Αλάτι δεν βάζουμε γιατί θα έχει η άρμη.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Προσέχουμε όταν θα είναι έτοιμα να μην έχουν κρατήσει πολλά υγρά.

Σε ένα πιάτο βαθύ έχουμε ετοιμάσει την άρμη και την προσθέτουμε στο τέλος αφού έχουν βράσει τα λάχανα.
Τ’ αφήνουμε να πάρουν μία βράση και μετά τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μπορούμε αντί για άρμη να χρησιμοποιήσουμε τυρί φέτα τριμμένο και αν χρειαστεί να προσθέσουμε αλάτι. Επίσης προς το τέλος του βρασίματος και πριν την άρμη αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στο φαγητό μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.

5/2/2010
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή