Καγιανάς(παστό με αυγά)

Yλικά:
500-700 γρ. παστό χοιρινό (τσιγαρίδα)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο φέτες
2 μεγάλες ώριμες τομάτες
3 αυγά

Αν έχουμε πάρει παστό που διατηρείται μέσα σε λίπος τότε το κόβουμε σε κομμάτια αφήνοντας το λίπος επάνω του και το βάζουμε σε ένα τηγάνι ανάβοντας τη φωτιά. Σε λίγο «αναλιγώνει» και εμείς βγάζουμε το παστό σε ένα πιάτο κρατώντας το λίπος που έλιωσε μέσα στο τηγάνι. Αν το παστό είναι στεγνό, χωρίς λίπος, τότε θα χρησιμοποιήσουμε λάδι ή μαργαρίνη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι με το λίπος τις φέτες του κρεμμυδιού για να μαραθούν.
Ύστερα προσθέτουμε τις τομάτες κομμένες κομματάκια ή τριμμένες στο τρίφτη. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομμάτια του παστού που είχαμε βγάλει στο πιάτο.
Γρήγορα-γρήγορα σε ένα πιάτο χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά. Όταν αρχίζει να πήζει ανακατεύουμε ελαφρά να ομογενοποιηθεί το μίγμα και το κατεβάζουμε από τη φωτιά έγκαιρα για να κρατηθεί υγρό.
Σερβίρεται οπωσδήποτε ζεστό με φρέσκο ψωμί.
Ο καγιανάς ήταν ένα καλό και γρήγορο φαγητό και το έφτιαχναν συνήθως όταν είχαν κάποιο έκτακτο φιλοξενούμενο. Σε μια τέτοια στιγμή έτρεχαν στην αποθήκη τους και «έβαναν χέρι στη λαΐνα» όπως έλεγαν. Ήταν φτωχικά τα σπίτια, όμως ήταν πολύ φιλόξενα.
Επίσης συνήθιζαν να τρώνε καγιανά στα αλωνίσματα. Το αφεντικό που αλώνιζε το σιτάρι και είχε και άλλους συγχωριανούς που βοηθούσαν, έπρεπε να έχει καλό φαγητό για να τους περιποιηθεί.
Το έτρωγαν και σε άλλες γιορτές. Γενικά είναι ένα παραδοσιακό και αντιπροσωπευτικό φαγητό της Γορτυνίας και γενικότερα στη Πελοπόννησο.

22/2/2010

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή