Επιτυχής εξόρμηση Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου “Η Γκούρα” στις 2/5/2009

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ» το Σάββατο 2 Μαΐου 2009 στο Φαράγγι της Γκούρας, στο τελευταίο τμήμα της κάτω από το χωριό Αετορράχη. Οι συμμετέχοντες έφθασαν στο σημείο εκκίνησης, που ήταν η συμβολή του χειμάρρου Γκούρας με το Λαγκαδιανό ρέμα στις 9.30 π.μ. , άλλοι με πεζοπορία από το χωριό Αετορράχη και άλλοι με αυτοκίνητα ακολουθώντας καλό χωμάτινο δρόμο περίπου 5 χιλ. Στο σημείο αυτό υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για πάρκινγκ.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Ευθύμιος Αποστολόπουλος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή και ειδικά της νεολαίας που ήταν δυναμικά παρούσα, καθώς επίσης και για τον καλό καιρό που επικρατούσε. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα για να υλοποιηθεί ένα όραμα που άλλοι το είδαν με επιφύλαξη και άλλοι το αντιμετώπισαν σκωπτικά.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου Αετορραχιτών που είναι και μέλος του Δ.Σ του Ομίλου, κ. Αθανάσιος Παπαθεοδώρου ευχαρίστησε όλους τους πεζοπόρους και παρουσίασε τους επισήμους.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Φυσιολατρικών Σωματείων Ελλάδος κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος μίλησε για την ομορφιά του φαραγγιού της Γκούρας , για την σπουδαιότητά του και δήλωσε την υποστήριξη της Ομοσπονδίας στην προσπάθεια του Ομίλου για την ανάδειξή του. Παρόντες ήταν η Αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Ομίλου και Δ. Σύμβουλος Δήμου Ηραίας κυρία Ελένη Θανοπούλου, η γραμματέας κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου, τα μέλη κ. κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, Kαρπούζος Ιωάννης και Ιωάννης Νικ.Βέργος που είναι και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων & Γραμματέας του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου. Αργότερα έφτασε το μέλος του Δ.Σ του Ομίλου κ. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος και Πρόεδρος της Αδελφότητας Ψαραίων .
Επίσης από το Δήμο Ηραίας ο Δ. Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μπόρας που μετέφερε τους χαιρετισμούς και τη στήριξη του Δημάρχου.
Παρούσα ήταν μια ομάδα σπηλαιολόγων αποτελούμενη από πέντε άτομα (Βασίλης Τουντόπουλος από Λυσσαρέα, Νίκος Δεσποινιάδης , Χάρις Νικολαίδου , Αθηνά Κοτσιμπού, Γιώργος Κατσιαβός ) που μετά το τέλος της πεζοπορίας πραγματοποίησε ερευνητική αποστολή «στου Γιαννικούλια τη σπηλιά ».
Ο κ. Παπαθεοδώρου και ο σύλλογος Αετορραχιτών είχε φροντίσει για τον ορισμό υπευθύνων οδηγών της εξόρμησης που ήταν γνώστες της περιοχής, τον εφοδιασμό με νερό και καφέδες για όποιον το επιθυμεί, τον εξοπλισμό με βασικά είδη φαρμακείου.

Το σύνθημα δόθηκε και η εξόρμηση ξεκίνησε περίπου στις 10.30 π. μ. αφού όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν το όνομά τους στη κατάσταση που κράτησε η γραμματέας του Ομίλου. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη αφού ξεπέρασε τον αριθμό των 100 ατόμων.
Αξιοπρόσεκτη ήταν η παρουσία πολλών γυναικών. Οι μισοί πεζοπόροι περίπου ήταν Αετορραχίτες και οι υπόλοιποι από τα χωριά της Ηραίας δηλ. Λυσσαρέα , Κοκκινοράχη, Σαρακίνι, Σέρβου, Λυκούρεση, Ψάρι, Αράπηδες αλλά και από άλλες περιοχές.
Κατευθυνθήκαμε ανηφορίζοντας στην κοίτη της Γκούρας άλλοτε περπατώντας μέσα στο νερό και άλλοτε στις όχθες. Το έδαφος στο σημείο αυτό είναι επίπεδο, η κοίτη είναι ελικοειδής και το νερό ρέει ήρεμα κελαρύζοντας στις στρογγυλευμένες πέτρες. Καταπράσινο τοπίο απλωνόταν δεξιά και αριστερά με φρέσκους κλώνους της άνοιξης, πλατάνια, σπάρτα, σχοίνα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι με φροντίδα του Συλλόγου Αετορραχιτών είχε προηγηθεί καθαρισμός του μονοπατιού που εξασφάλιζε την εύκολη πρόσβαση στους πεζοπόρους.

Στη συνέχεια το τοπίο αγριεύει η κοίτη της Γκούρας στενεύει, το ύψος του νερού ανεβαίνει και σκούροι πανύψηλοι γρανιτένιοι βράχοι ορθώνονται εκατέρωθεν της κοίτης σε μεγάλο μήκος και σε δύο σημεία, δημιουργώντας ένα επιβλητικό τοπίο απείρου κάλλους. Οι ντόπιοι έχουν δώσει στο μέρος αυτό του φαραγγιού την ονομασία πρώτο και δεύτερο «Μπουντρούμι».

Στις 12.00 φτάσαμε στο ύψος της Γκούρας, όπου περνάει κάθετα ο δρόμος Αετοράχης – Οχθίων, κάναμε στάση για νεράκι και καφεδάκι.
Η φύση ήταν μοναδική. Μας χάρισε απλόχερα τις ομορφιές της μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και ήχων. Αρωματικά βότανα όπως φρουσκούνι, φασκόμηλο, ασφάκα και πλήθος άλλων αγνώστων σε μας φυτών πλημμύρισαν τον καθαρό αέρα με τις έντονες μυρωδιές τους. Χάρμα οφθαλμών ήταν η χρωματική ποικιλία του τοπίου. Πλατάνια, σφεντάμια, κέδροι, λυγιές, κουτσουπιές, σχοίνα, σπάρτα, σφελάχτια, κισσοί, σπαράγγια και πολλά άλλα δένδρα και φυτά συνθέτουν την χλωρίδα της περιοχής, μια χλωρίδα απαράμιλλης ομορφιάς.

Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα επέστρεψε στο χώρο που είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητα με σκοπό να ανηφορίσει στην Αετορράχη μ’ αυτά και η άλλη συνέχισε τη πορεία της για λίγο ακόμα στη Γκούρα και κατόπιν ακολουθώντας ανηφορικό μονοπάτι στην αριστερή όχθη και πλάι-πλάι σε παραπόταμο της Γκούρας, στου «Κραβασίλη το ρέμα», έφτασε στα πρώτα σπίτια του κάτω χωριού. Εκεί μας περίμενε με γλυκά ο κ. Ρηγόπουλος. Πολύ ευγενική χειρονομία. Η ανηφορική πορεία μας και ολοκληρώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού δίπλα από την εκκλησία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που στην ανηφόρα της επιστροφής ήταν πρωτοπόροι. Έδειξαν δε απογοήτευση γιατί είχαν τη διάθεση να συνεχίσουν την πεζοπορία στη Γκούρα. Όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στο τμήμα του φαραγγιού που είχε προετοιμάσει με καθαρισμό και σήμανση ο Σύλλογος Αετορραχιτών.

Εδώ αξίζει να μεταφέρουμε σχόλια και διαλόγους νεαρών παιδιών από την Αετορράχη που μιλούσαν μεταξύ τους για τις ομορφιές που είχαν δίπλα από το χωριό τους και δεν τις γνώριζαν. Έκαναν σχέδια για το καλοκαίρι. Μας άρεσε πολύ αυτό που ακούγαμε.
Ακολούθησε γεύμα, προσφορά του συλλόγου Αετορραχιτών, σ’ όλα τα μέλη και φίλους του Ομίλου μας που πήραν μέρος στην εξόρμηση. Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηραίας κ. Σταύρος Χριστόπουλος, ο Δ. Σύμβουλος Αθανάσιος Μπόρας και η Αντιδήμαρχος Τροπαίων κυρία Ντίνα Βογιατζόγλου.
Απευθυνόμενοι στους παρευρισκόμενους δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φαραγγιού και θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.
Ο Δήμαρχος Ηραίας ειδικότερα, στα όρια της οποίας ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα της Γκούρας, είπε ότι ο μηχανικός κ. Φωτίου ολοκλήρωσε τη πρώτη φάση της τεχνικής μελέτης που έχει αναλάβει και θα προχωρήσει στη δεύτερη. Ακόμα αναφέρθηκε για το ποσό των 200.000 ευρώ που εγκρίθηκε από το Δήμο για το φαράγγι της Γκούρας, μέσω του προγράμματος ΟΠΑΑΧ ενταγμένο σε μεγαλύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Ομίλου « Η ΓΚΟΥΡΑ» κ. Ευθύμιος Αποστολόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερα της νεολαίας ευχαρίστησε τους Αετορραχίτες για τη φιλοξενία και έκανε σύντομη αναφορά στα πρώτα σχέδια αξιοποίησης του φαραγγιού όπως την ανάδειξη της σπηλιάς του Γιαννικούλια, την προσπάθεια αναστύλωσης παλιού νερόμυλου στις όχθες της Γκούρας, τη δημιουργία ορεινού καταφυγίου στις παρυφές του Αρτοζήνου, την αξιοποίηση και ανάδειξη των πηγών αλλά και των μονοπατιών της Γκούρας, και τη δημιουργία χώρων αναψυχής.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Φυσιολατρικών Σωματείων Ελλάδος κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος τόνισε για άλλη μια φορά την αξία του φαραγγιού, τη καθαριότητα που έχει και που σπάνια τη βρίσκει κανείς πλέον στα φαράγγια και στα ποτάμια. Δήλωσε ότι, το ενδιαφέρον του είναι μεγάλο από την αρχή, από τις πρώτες επαφές που είχε με τη κ. Θανοπούλου και θα συνεχίζει να στηρίζει τον Όμιλο στις δραστηριότητες του αφού και με δικές του ενέργειες είναι πλέον μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδος. Είπε επίσης ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη με αναρριχητική ομάδα «στου Γιαννικούλια τη σπηλιά» κατά το προηγούμενο διάστημα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού.

Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος του Ομίλου κυρία Ελένη Θανοπούλου, πρωτεργάτης της σύλληψης και προσπάθειας υλοποίησης της ιδέας αξιοποίησης του φαραγγιού, είπε ότι είμαστε όλοι φίλοι στη κοινή προσπάθεια μαζί με τους Δήμους. Επίσης, είπε, ότι στο Δ.Σ. του Ομίλου εκπροσωπούνται όλα τα γύρω χωριά, έχουμε έδρα εδώ και όχι στην Αθήνα και έδωσε έμφαση στον εθελοντισμό που πρέπει ν’ αναπτύξουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να μεταδώσουμε την αγάπη γι’ αυτό στη νέα γενιά. Ακόμα με εθελοντισμό να καθαρίσουμε τα μονοπάτια πρόσβασης του κάθε χωριού προς τη Γκούρα. Πρόσθεσε δε ότι σαν απώτερο στόχο θέτει τη δημιουργία «του δρόμου του αλατιού» ως ανάμνηση της σκληρής προσπάθειας επιβίωσης των προγόνων μας στα παλιότερα χρόνια που πήγαιναν στην Αγουλινίτσα φορτωμένοι με προϊόντα της γης της Ηραίας με σκοπό να τα πουλήσουν, ν’ αγοράσουν αλάτι και να γυρίσουν πάλι φορτωμένοι στα χωριά τους.
Ύστερα βγήκαμε στο προαύλιο της εκκλησίας όπου σχηματίστηκαν πηγαδάκια συζήτησης με τις εντυπώσεις μας από την πεζοπορία. Έβλεπε κανείς κουρασμένα αλλά χαμογελαστά πρόσωπα, καινούργιες γνωριμίες, ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για την επόμενη εξόρμηση. Παρά την κούραση κάποιοι δεν αρνήθηκαν και ένα χορό υπό τους ήχους της δημοτικής μουσικής που ακουγόταν από τα μεγάφωνα.
Συγχρόνως η σπηλαιολογική ομάδα που αναφέρουμε πιο πάνω, του συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο υπό το πρόεδρο Τουντόπουλο Βασίλη με τη βοήθεια του Βασιλόπουλου Γιάννη από Αετορράχη και Δρακόπουλου Γιώργου, του γιου του, των δασκάλων Αντωνόπουλου Μαρίνου, Αντωνόπουλου Βαγγέλη από Λυσσαρέα πήγαν με σκοπό να προσεγγίσουν «του Γιανικούλια τη σπηλιά» ανοίγοντας παλιό μονοπάτι από «τη Παναγιά» στη «Φούσια». Δεν πρόλαβαν τη μέρα εκείνη να φτάσουν στη σπηλιά ,γιατί η δουλειά τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη ,όμως την εντόπισαν γεωγραφικά και πλησίασαν αρκετά. Την άλλη μέρα 3/5/2009 Κυριακή ξαναπήγαν για τη συνέχιση της δύσκολης και επίπονης έρευνας (περιλάμβανε αναρρίχηση με σχοινιά, φωτογράφηση ,βιντεοσκόπηση κ.λ.π.) με στόχο να φτάσουν στο εσωτερικό της σπηλιάς. Ήταν μια πολύωρη διαδικασία που κράτησε από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής. Η επιχείρηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Η ομάδα φιλοξενήθηκε και τις δύο μέρες από τους Λυσσαρεώτες και αναχώρησε τη Δευτέρα το πρωί.
Γι’ αυτό ευχαριστούμε για τη φιλοξενία που παρείχαν οι : Τούντας Μαρίνος (διαμονή), Τούντας Ιωάννης ή Κιμώγιαννης και Πανίτσας Νικόλαος, Τούντας, Κων/νος με τις συζύγους τους (φαγητό) και τον ο Σύλλογο Λυσσαρεωτών που κάλυψε τα έξοδα της ομάδας για τα διάφορα υλικά αναρρίχησης.
Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Τουντόπουλο Βασίλη για το ζήλο που έδειξε και την εργασία που έκανε, αν και δεν έχει γεννηθεί στο χωριό (Γιος του Κώστα Τουντόπουλου) ,στο εξής δε ,θα χρειαστούμε την εμπειρία του και τις γνώσεις του (πολιτικός μηχανικός) για τις περαιτέρω εργασίες στο φαράγγι. Εκ μέρους του Ομίλου μας στήριξε και τις δύο μέρες, την προσπάθεια των σπηλαιολόγων η Αντιπρόεδρος κυρία Ελένη Θανοπούλου με τον σύζυγο της Παναγιώτη Θανόπουλο που ήταν συνεχώς συμπαραστάτες και ανησυχούσαν για την έκβαση της επιχείρησης. Επίσης φρόντισαν να φιλοξενήσουν τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ Αντωνόπουλο τον οποίο ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για την στήριξη του Ομίλου μας.

Παραθέτουμε μια σύντομη αναφορά των αποτελεσμάτων της εξερεύνησης της σπηλαιολογικής ομάδας που πήραμε από τον κ. Tουντόπουλο Κ. Βασίλειο
Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ:
«Στο πλαίσιο της πεζοπορίας του ομίλου «Η Γκούρα», 5-μελής ομάδα του σπηλαιολογικού συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. – την οποία αποτελούσαν οι Ν.Δεσποινιάδης, Γ.Κατσιαβός, Α.Κοτσιμπού, Χ.Νικολαΐδου και ο Β.Κ.Τουντόπουλος – εντόπισε, εξερεύνησε και χαρτογράφησε το σπήλαιο «Γιαννικούλια» ή «Πύργο με τα 7 Πατώματα» στο φαράγγι Γκούρας, το διήμερο 2-3/5/09. Επίσης, η ομάδα διάνοιξε και σηματοδότησε μονοπάτι από το εξωκλήσι Παναγίας Λυσσαρέας μέχρι το σπήλαιο και τοποθέτησε μόνιμη περίδεση σχοινιών ασφαλείας σε επικίνδυνο τμήμα της πορείας.
Το σπήλαιο βρίσκεται στη δύσβατη περιοχή «Φούσια» ή «Βράχια της Παναγίας» της Λυσσαρέας, σε γκρεμό πάνω από την κοίτη της Γκούρας. Πρόκειται για κατακόρυφο κοίλωμα εντός του οποίου διατηρείται εξαόροφο πυργόμορφο κτίσμα όπου πιθανώς κατέφευγαν διωκόμενοι κάτοικοι της περιοχής ίσως δε και κλεφταρματωλοί ή αγωνιστές του 1821. Διασώζεται σε καλή κατάσταση ο υψηλός (13m) εξωτερικός τοίχος από λιθοδομή με θύρα πρόσβασης, παράθυρα και πολεμίστρες. Το εσωτερικό του πύργου ήταν χωρισμένο σε ορόφους με τουλάχιστον 6 ξύλινα πατώματα, των οποίων ελάχιστα στοιχεία έχουν πια απομείνει. Ο «Πύργος με τα 7 Πατώματα» μπορεί να θεωρηθεί μνημείο της νεότερης ιστορίας της Γορτυνίας και χρήζει επιτόπιας έρευνας από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία.
(Σημ: Λεπτομερής περιγραφή του σπηλαίου «Γιαννικούλια» δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Γριγριλίδι» τ.16 και στον ιστοχώρο http:// www.syllogos-lyssareas.gr )

«Του Γιαννικούλια η σπηλιά» στο Φαράγγι της Γκούρας
Εξερεύνηση από τους σπηλαιολόγους στις 3/5/2009

Το ΔΣ του Ομίλου