Κοπή Πίτας και Γενική Συνέλευση 2010

Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος «Η ΓΚΟΥΡΑ», στις 31/1/2010 10.30 π.μ., στην αίθουσα Καλλιτεχνικό Καφενείο του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιλίου πραγματοποίησε κοπή πίτας και Τακτική Γενική Συνέλευση.
Παραβρέθηκαν πολλά μέλη του Ομίλου καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μας τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας & Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Σωματείων Ελλάδος κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος & ο ταμίας της Ομοσπονδίας κ. Κωνσταντινόπουλος, η Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Ηραίας κ. Ελένη Θανοπούλου- Χριστοπούλου.
Επίσης μας τίμησε ο Διευθυντής της εφημερίδας «Γορτυνία» κ. Κώστας Καλύβας.

Από την Παναρκαδική Ομοσπονδία μας τίμησε ο εκπρόσωπος κ. Στάθης Ρέππας, Πρόεδρος Σκηνοθετών & Πρόεδρος Συλλόγου Βαλτεσινικιωτών.
Παραβρέθηκαν ακόμα οι Δημ. Σύμβουλοι του Δήμου Ιλίου κ. Ιωάννης Γκιώνης, Δημήτρης Βασιλόπουλος και Δημήτρης Δαλαμάγκας.
Από το Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου παραβρέθηκαν και μας τίμησαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Αλεξόπουλος και Δημ. Σύμβουλος Δήμου Ιλίου, ο Γραμματέας κ. Ιωάννης Ν. Βέργος και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων καθώς και ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ξυνής.
Επίσης μας τίμησαν με τη παρουσία τους οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων των παρόχθιων χωριών του Φαραγγιού της Γκούρας: Συνδέσμου Σερβαίων κ. Θεόδωρος Τρουπής, Συλλόγου Λυκουρεσαίων κ. Κώστας Κουμουτσάρης, Αδελφότητας Ψαραίων κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Συλλόγου Σαρακιναίων κ. Γεώργιος Μπερδούσης, Συλλόγου Οχθιτών κ. Δημήτρη Γιαννόπουλος, Συλλόγου Αετορραχιτών κ. Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, Συλλόγου Κοκκινοραχιτών κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος.
Ακόμα μας τίμησαν ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ηραιατών Κορίνθου κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος και το μέλος του Δ.Σ της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Αλέξανδρος Λιακόπουλος και από τα Τ. Σ. Ψαραίων κ. Γ. Ζαφειρόπουλος και Αετορράχης κ. Φ. Χαντζής.
Στο κάλεσμα μας ανταποκρίθηκε και παραβρέθηκε στην εκδήλωση ο Διευθυντής της εφημερίδας «Κρητική Ενημέρωση», πατριώτης κ. Βασίλης Σχίζας.
Παρόντα τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου μας:
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευθύμιος Αποστολόπουλος, η Αντιπρόεδρος κ. Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου, η Γραμματέας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, ο Ταμίας κ. Ιωάννης Στ. Βέργος και τα μέλη Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Η Γραμματέας του Ομίλου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη παρουσία τους-μέλη και επισήμους-καθώς και το Δήμαρχο Ιλίου, τον πρώην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Φώτη Μαρκόπουλο και τη νυν Πρόεδρο κυρία Αγγέλα Δαμιανάκη που μας παραχώρησαν την αίθουσα,

Ο Δήμαρχος Ιλίου Νικ. Ζενέτος

τον Διευθυντή της εφημερίδας «Γορτυνία» κ. Κώστα Καλύβα, το περιοδικό «Εκδρομικά Χρονικά» της Ομοσπονδίας, την εφημερίδα «Αρκαδικοί Ορίζοντες»,την εφημερίδα «Γριγριλίδι» του Συλλόγου Λυσσαρεωτών που δημοσιεύουν τη δράση μας και προβάλλουν το φαράγγι της Γκούρας, τις ιστοσελίδες servou, opsarion, syllogos lyssareas, lyssarea που επίσης αναρτούν τις ανακοινώσεις μας και τα άρθρα μας συμβάλλοντας στη προβολή του φαραγγιού.
Ευχαρίστησε επίσης το χορηγό κ. Τάκη Ρουσιά, Έμπορο ηλεκτρικών ειδών- Χίου 67, Ίλιον- από Σέρβου, που κάλυψε τα έξοδα έκδοσης του Ημερολογίου μας.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την ομορφιά του φαραγγιού της Γκούρας παρακολουθώντας την έκθεση φωτογραφίας που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο παράλληλα με την εκδήλωση και συμπεριλάμβανε φωτογραφίες από τις πεζοπορίες μας. Επί πλέον είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις εντυπώσεις και απόψεις τους στο Βιβλίο Επισκεπτών-Ημερολόγιο που εκτίθετο στον ίδιο χώρο.
Κατόπιν ο πατήρ Ιωάννης Αποστολόπουλος από Λυσσαρέα ευλόγησε τη πίτα μας και εξέφρασε τις ευχές του.

O Πρόεδρος του Ομίλου Ευθ. Αποστολόπουλος

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Ευθύμιος Αποστολόπουλος ευχήθηκε σε όλους για τη νέα χρονιά και εξέθεσε συνοπτικά τη δράση μας, τους σκοπούς και τους στόχους μας. Αναφέρθηκε ειδικά ο Πρόεδρος στον ορεινό όγκο του Αρτοζήνου, στην κατασκευή καταφυγίου και στη διάνοιξη μονοπατιών.
Στη συνέχεια κλήθηκαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.λ.π. που μας τίμησαν, να κόψουν ένα κομμάτι πίτας κατά το έθιμο και να μας κάνουν τις ευχές τους

Ο Πρ. της Ομοσπονδίας
Ανδρ. Αντωνόπουλος
Ο Πρ. της ΤΕΔΚ Αρκαδίας Γεωρ. Μπαρούτσας

Ο κ. Αντωνόπουλος που υπήρξε συμπαραστάτης του Ομίλου από τη πρώτη στιγμή, τόνισε την ομορφιά του φαραγγιού και ο κ. Μπαρούτσας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει σαν Πρόεδρος της ΤΕΔΚΑ. Ο κ. Ζενέτος εξέφρασε την ευχαρίστηση του που εργαζόμαστε για το τόπο μας.

O Εκδότης της «Γορτυνίας» Κ. Καλύβας
Η Δημ. Σύμβ. Δ. Ηραίας Ελ. Θανοπούλου

Όλοι οι ομιλητές που ακολούθησαν, μίλησαν με θερμά λόγια για το σκοπό της ανάδειξης του φαραγγιού της Γκούρας που θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή μας για το καλό των χωριών που το περιβάλλουν, μας ευχήθηκαν δύναμη για τη συνέχεια και μας υποσχέθηκαν στήριξη στη προσπάθεια.
Το Δ.Σ. του Ομίλου καθώς και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Ειδ. Γραμματέας του συλλόγου μας ο γιατρός κ. Ηλίας Χειμώνας από Αράπηδες.
Ο τυχερός, που βρήκε το φλουρί της πίτας ήταν ο κ. Σαβόγλου από Σέρβου που κέρδισε μια φωτογραφική μηχανή για να φωτογραφίζει τις ομορφιές της Γκούρας προσφορά του Ομίλου μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση.
Στη Συνέλευση εκλέχτηκαν: Πρόεδρος ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης από Λυσσαρέα και Γραμματέας ο κ. Νικόλαος Πανόπουλος από Αετορράχη.

Ο Διευθ. Εφημερ. «Κρητική Ενημέρωση» Βασ. Σχίζας
Ο Πρόεδρος τη Γ. Σ. Γεώργιος Ιωαννίδης


Η Γραμματέας του Ομίλου κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή έκανε τον Διοικητικό Απολογισμό που αφορούσε τις δραστηριότητες της χρονιάς που πέρασε όπως:
Εγγραφή στη Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος,
εγγραφή νέων μελών φτάνοντας τον αριθμό 110,
τρεις εξορμήσεις στο φαράγγι της Γκούρας με μεγάλη επιτυχία,
επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης,
έκδοση Ημερολογίου 2010,
επιστολή προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία Τρίπολης για του Γιαννικούλια τη σπηλιά,
επιστολή στον Πρόεδρο ΤΕΚΔΑ κ. Μπαρούτσα για χρηματοδότηση διάνοιξης και σηματοδότησης του φαραγγιού, ο οποίος μας είπε και στο χαιρετισμό του μελετά με σοβαρότητα το αίτημα μας.
Επίσης ενημέρωσε την Συνέλευση ότι έχει συνταχθεί η πρώτη μελέτη του Μηχανικού κ. Φωτίου στον οποίο είχε ανατεθεί από το Δήμο Ηραίας από τις αρχές του περασμένου χρόνου.
Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις μελών. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αετορραχιτών κ. Παπαθεοδώρου πρότεινε ως πρώτο έργο τη χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης σε όλο το μήκος του φαραγγιού. Πρότεινε επίσης την αλλαγή της ονομασίας του Ομίλου ούτως ώστε να έχει ευρύτερο γεωγραφικό προσδιορισμό δηλαδή Γορτυνίας, αφού ένα τμήμα της Γκούρας βρίσκεται στο Δήμο Τροπαίων. Την άποψη υποστήριξε επίσης ο κ. Η. Νικολακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε σε δημοσιευμένα άρθρα του από παλιά σχετικά με του Γιαννικούλια τη σπηλιά με ανάλογη φωτογραφία.

Ο κ. Γ. Ζαφειρόπουλος από Ψάρι υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει αλλαγή ονόματος. Δόθηκε απάντηση από το Προεδρείο καθώς και από τον Νομικό μας Σύμβουλο κ. Αναστ. Κουμουτσάρη ότι δεν μπορεί να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στη Τακτική Συνέλευση αλλά να οριστεί Καταστατική Συνέλευση.

Η κ. Ελένη Θανοπούλου ανάφερε αναμνήσεις-εμπειρίες από την επαφή της με το χείμμαρο της Γκούρας καθώς και τις ενέργειες της για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του φαραγγιού. Για την μετονομασία του Ομίλου πρότεινε να περιμένουμε την ψήφιση του «Καλλικράτη» δηλ. τη συνένωση των Δήμων αλλά συμπλήρωσε ότι όλη η περιοχή γεωγραφικά ανήκει από παλιά στον όγκο της Ηραίας και μόνο η Αετορράχη υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Τροπαίων. Πρόσθεσε προτείνοντας την ένωση του φαραγγιού με επέκταση του μονοπατιού προς Δημητσάνα και προς Ολυμπία υλοποιώντας το «δρόμο του αλατιού».
Στη συνέχεια η Γραμματέας διάβασε τον Οικονομικό Απολογισμό που έκανε ο ταμίας κ. Ιωάννης Στ. Βέργος. Το υπόλοιπο ταμείου στις 31/12/2009 ανέρχεται στο ποσό των 1039,11€.
Επίσης διάβασε την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Τέλος η Γραμματέας ανακοίνωσε τον Προγραμματισμό Δραστηριοτήτων του 2010. Είπε ότι έχουν προγραμματιστεί δύο κεντρικές εκδηλώσεις για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2010. Η πρώτη θα γίνει στον βουνό Αρτοζήνος στις αρχές Μαΐου εις ανάμνηση της συνήθειας των προγόνων μας να ανεβάζουν τα κοπάδια τους στα βουνά την άνοιξη. Η δεύτερη θα γίνει τον Ιούλιο(πιθανόν 10/7) στη συμβολή της Γκούρας με το Λαγκαδινό ρέμα, κάτω από την Αετορράχη και θα είναι βραδινή.
Φυσικά θα γίνουν και άλλες εκδηλώσεις που θα γνωστοποιηθούν στη πορεία όπως και οι λεπτομέρειες των προαναφερόμενων.
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και έληξε η Συνέλευση.

ΤΟ Δ.Σ