Λαχανόπιτα με χυλό

Υλικά:

1,5 έως 2 κιλά άγρια χόρτα γλυκά(καυκαλίδες, λάπατα, σκατζίκια, αγριοσπάνακα, κ.λ.π.).
Διάφορα μυρωδικά(δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο)
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο ή φρέσκα κρεμμυδάκια
1,5 κουτάλα λάδι
1 αυγό προαιρετικά
Αλάτι, πιπέρι
Μια χούφτα(του ενός χεριού) ρύζι γλασέ
800 γρ. αλεύρι

.Στο χωριό μας τα άγρια χόρτα τα λέγανε λάχανα. Γενικά δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη χόρτα αλλά τη λέξη λάχανα όταν αναφερόντουσαν στα άγρια χόρτα που φύτρωναν στα χωράφια αλλά και σε εκείνα που καλλιεργούσαν στους κήπους.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα. Κατόπιν τα ψιλοκόβουμε μέσα σε μια λεκάνη. Ρίχνουμε επάνω αλάτι και αρχίζουμε και τα τρίβουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε λίγα-λίγα και στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ρύζι, το λάδι, μια χούφτα αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε το χυλό. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, ένα αυγό προαιρετικά και νερό μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ετοιμάζουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί και το λαδώνουμε. Ρίχνουμε το μισό χυλό μέσα στο ταψί και μετά το μίγμα των χόρτων απαλά πάνω στο χυλό. Ύστερα ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό και καλύπτουμε τα χόρτα. Πάνω στο χυλό στάζουμε λίγο λάδι για τραγανό ψήσιμο.
Τη λαχανόπιτα τη ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα.


Στη Κοκκινοράχη, τη λαχανόπιτα την έφτιαχναν συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή που ήταν μέρες νηστείας γι αυτό βάλαμε στη συνταγή προαιρετικά το αυγό.
Όπως όλες οι συνταγές μας, είναι κι αυτή παραδοσιακή όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας.

Ανανέωση του άρθρου 17-1-2014

20/5/2010
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή