Δίπλες της Κοκκινοράχης

Υλικά:

5 αυγά
1 κούπα γάλα
2 κουταλιές ζάχαρη
1 ποτηράκι ρακί
Λίγο αλάτι και λίγο λάδι
Αλεύρι όσο πάρει.
Τριμμένα καρύδια
Κανέλα
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι μέλι
1 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Μ’ αυτά τα υλικά θα παρασκευαστούν περίπου 60 κομμάτια.
Οι Δίπλες είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο γλυκό της Πελοποννήσου (περισσότερο στην Αρκαδία και στη Μεσσηνία).Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ως προς τα υλικά και το τρόπο παρασκευής. Εδώ θα περιγράψουμε τη συνταγή όπως την έφτιαχναν στη Κοκκινοράχη. Τις Δίπλες τις έφτιαχναν στις μεγάλες γιορτές, στα «γιορτοφόρια»(ονομαστικές εορτές), στις μεγάλες αγροτικές εργασίες αλλά και στους γάμους.
Η παρασκευή τους γίνεται ως εξής: Σε μια λεκάνη σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τ’ άλλα υλικά. Ανακατεύουμε λίγο με τα χέρια, κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και συγχρόνως ζυμώνουμε. Μόλις δούμε ότι φτιάξαμε μια ζύμη σφιχτή κατάλληλη για πλάσιμο τη σκεπάζουμε λίγο στη λεκάνη και ετοιμάζουμε το χώρο για το πλάσιμο. Αν τα καταφέρνουμε και πλάθουμε με το κλασικό τρόπο, δηλαδή με πλάστη πάνω στο τραπέζι, το προτιμούμε αλλά πρέπει να φτιάξουμε λεπτό φύλλο το οποίο κόβουμε στη συνέχεια λωρίδες της προτίμησης μας. Αν έχουμε μηχανή ζυμαρικών τότε ακολουθούμε τις οδηγίες φτιάχνοντας πρώτα χοντρό φύλλο και στη δεύτερη φάση γυρίζουμε το διακόπτη για πιο λεπτό φύλλο ούτως ώστε να βγάλουμε λεπτές λωρίδες τις οποίες απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντιλο μέχρι να τις τηγανίσουμε. Αφού ολοκληρώσουμε το πλάσιμο βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι. Όταν κάψει, παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρατώντας συγχρόνως δυο πιρούνια και ρίχνουμε την μια άκρη στο λάδι. Γυρίζουμε με το ένα πιρούνι την άκρη και τυλίγουμε συνεχόμενα μέχρι να διπλωθεί όλη η λωρίδα κάνοντας ένα ρολό. Με τα δυο πιρούνια την σηκώνουμε, την κρατάμε να στραγγίσει και τη τοποθετούμε σε ένα ταψί ή λεκάνη. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις δίπλες.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Αφού βράσει, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κατόπιν βουτάμε τις δίπλες μέσα μία-μία. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και με κανέλα.
Επειδή στη Κοκκινοράχη δεν παρήγαγαν μέλι- εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων- και ήταν είδος ακριβό, τις πιο πολλές φορές το σιρόπι γινόταν μόνο από ζάχαρη και πασπάλιζαν κι από πάνω τις δίπλες με ζάχαρη. Αν γιόρταζαν κάτι πολύ ξεχωριστό φρόντιζαν να έχουν και μέλι.

15/7/2010
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή