Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940

Η φωτογραφία είναι από το Αναγνωστικό του Δημοτικού Σχολείου της περιόδου ’50-’60

Λίγα λόγια θα εκθέσω εδώ που αφορούν στο χωριό μας και στην 28η Οκτωβρίου 1940, έτσι όπως τα είχα ακούσει από τους παλιότερους που τα έζησαν.
Από τη Κοκκινοράχη επιστρατεύθηκαν και πήγαν στο μέτωπο της Αλβανίας οι:
Γιάννης Ηλία Γεωργόπουλος ο οποίος έπαθε κρυοπαγήματα στα πόδια και έχασε τα δάχτυλα του.
Δημήτρης Νικολού Νικολόπουλος
Πανάγος Ηλία Γιαννόπουλος
Αγγελής Ασημακόπουλος
Κώστας Χαραλ. Χαραλαμπόπουλος από την Αετορράχη, γαμπρός του χωριού μας(είχε παντρευτεί την Αγγέλω Ασημακοπούλου), ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Ιταλία. Όλοι τον θεωρούσαν πεθαμένο και επέστρεψε στο χωριό μετά από 5 χρόνια, άγνωστο με ποιο τρόπο.
Στην επιστράτευση κλήθηκαν να προσφέρουν και μουλάρια, μάλιστα τα πολύ ανθεκτικά όπως ήταν το μουλάρι του Ηλία Χρ. Νικολόπουλου που το επιστράτευσαν για το μέτωπο.
Οι παλιότεροι μου έχουν διηγηθεί σκηνές που ακολούθησαν μετά το Έπος της Αλβανίας όπως τα καράβια των Ιταλών που έφτασαν στο Κατάκωλο, τα αεροπλάνα που περνούσαν στον ουρανό και έσκαγαν οβίδες σκορπώντας το φόβο και τον πανικό σε ανθρώπους και ζωντανά και την επιστροφή των πεινασμένων φαντάρων που επέστρεφαν από το μέτωπο μετά την εισβολή της Γερμανίας τον Απρίλιο του ’41. Έχω ακούσει διηγήσεις που περιέγραφαν εικόνες όπως στρατιώτες ερχόμενοι από το μέτωπο, γεμάτοι κακουχίες, να περνούν στο κάμπο της Αετορράχης και να προσπαθούν να απεγνωσμένα να βρουν κάτι για φαγητό, κάποιο στάχυ, καμιά φακή ή ρεβίθι. Ένας στρατιώτης από το Σαρακίνι άντεξε τις κακουχίες και τη πείνα μέχρι το λόφο, αγνάντιο στο χωριό του. Στη θέση «Κοκκινοτόπι» σωριάστηκε στο έδαφος. Του προσέφεραν λίγο γάλα από τη διπλανή στάνη, δυνάμωσε και συνέχισε το δρόμο για το Σαρακίνι που ήταν μόλις λίγα μέτρα.

Προς τιμήν της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ας θυμηθούμε δυο ποιήματα από το Αναγνωστικό του Δημοτικού Σχολείου κατά τη περίοδο του ’50 και του ’60.
Το πρώτο είναι του Κωστή Παλαμά «Η ΝΙΚΗ» και το δεύτερο είναι «ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ ΤΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ» του Σπ. Παναγιωτόπουλου
Στις φωτογραφίες φαίνονται ολόκληρες οι σελίδες του Αναγνωστικού για να ξαναθυμηθούμε και ακολουθούν ξαναγραμμένα τα ποιήματα για να διαβάζονται πιο εύκολα. Αφιερωμένα στους ήρωες μας!


25/10/2010
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή