Χοιρινό με ήμερα λάχανα

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας με κόκαλο ή χωρίς κόκαλο
1,5 κιλό λάχανα ήμερα(λαχανίδες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 
1 κουτάλα λάδι
Αλάτι, πιπέρι
1,5 κουτάλι  πελτέ ντομάτας
Μισό ματσάκι σέλινο (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής: Κατ’ αρχήν καθαρίζουμε τα λάχανα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ύστερα τα πλένουμε και τα μισοβράζουμε  σε μπόλικο νερό. Πλένουμε καλά το κρέας και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το λάδι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα λίγο ακόμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, τέτοια ποσότητα που να μην καλύπτει το κρέας εντελώς. Όταν κοντεύει να βράσει το κρέας, πιάνουμε με τρυπητή κουτάλα τα λάχανα από την άλλη κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το πελτέ ντομάτας. Τα ανακατεύουμε ελαφρά για να αναμιχτούν όλα τα υλικά και συνεχίζουμε το βρασμό για όσο χρειαστεί, προσέχουμε ούτως ώστε να μείνει με λίγη σάλτσα.

Το φαγητό αυτό, το έφτιαχναν τα Χριστούγεννα ή τις Απόκριες, όταν έσφαζαν το οικόσιτο χοιρινό και το έκαναν παστό(τσιγαρίδα). Αφού ξεκοκάλιζαν το χοιρινό, χρησιμοποιούσαν τα κομμάτια του κρέατος για το παστό και τα κόκκαλα με το λιγοστό κρέας τα μαγείρευαν με ήμερα λάχανα. Τα υλικά ταίριαζαν πολύ και είχαν ένα νοστιμότατο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό στη συνταγή, προτείνουμε το κρέας να είναι με κόκκαλο.

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή
7/12/2010