21/11/2011-Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο χωριό μας

Η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα (Εισόδια της Θεοτόκου) γιορτάστηκε κι εφέτος στο χωριό μας με ευλάβεια και λαμπρότητα όπως λαμπρός ήταν ο φθινοπωρινός ήλιος που ζέστανε ψυχές και σώματα ανθρώπων. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο πατήρ-Γεώργιος από Χρυσοχώρι και ο πατήρ-Κανέλος από Τουθόα βοηθούμενοι στο ψαλτήρι από το Χρήστο Νικολόπουλο, το πρόεδρο της Τοπ. Κοινότητας Κοκκινοράχης. Η προσέλευση των Κοκκινοραχιτών ήταν αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα του χωριού μας όπως επίσης και των φίλων από τα γύρω χωριά που μας τιμούν με τη παρουσία τους κάθε χρόνο.
Πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία και προσφορά σιταριού κατά το παλιό θρησκευτικό και συνάμα λαϊκό έθιμο, στη Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα. Η γιορτή της Εισόδου της Παναγίας στο Ναό, εύρισκε το γεωργό στο χωράφι, στη μέση της σποράς, ν’ αγωνίζεται για τον «άρτον τον επιούσιον», μιας διαδικασίας επίπονης αλλά συγχρόνως ευλογημένης. Ήταν ταυτισμένος με τη γη που δούλευε και πατούσε. Τη σεβόταν και εκτιμούσε τα καλά που έπαιρνε απ’ αυτή….και ζητούσε και τη βοήθεια του Θεού σε κάθε του βήμα. Άρτος, οίνος και έλαιον! Τα ευλογημένα αγαθά πάνω στο τραπέζι!
Η μικρή και λιτή εκκλησία της Παναγίας, αλλά τόσο σημαντική για όλους εμάς, κατακλύστηκε από εκκλησιαστικούς ύμνους και ψαλμωδίες.
Οι ιερείς σήκωσαν τους προσφερόμενους υπέρ υγείας άρτους και πλημμύρισε το εσωτερικό της από τους ψαλμούς:
«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν,
οι δε εκζητούντες τον Κύριον
ούκ ελαττωθήσονται παντὸς αγαθού……»
Με το σχόλασμα της εκκλησίας μοιράστηκαν οι άρτοι και το σιτάρι, ανταλλάχτηκαν ευχές και η συζήτηση περιστράφηκε στο μάζεμα της ελιάς και στη παραγωγή του λαδιού, του πολύτιμου αυτού αγαθού που παράγει πλέον το χωριό μας.
Ευχάριστος επίλογος της γιορτής αποτέλεσε η καλή παρέα στο καφενεδάκι μας συνοδεία ελληνικού καφέ και ρακής με ευχές: «Να είμαστε και του χρόνου καλά!».

Σημ. Όπως ανακοινώθηκε από το πατέρα Γεώργιο, με απόφαση του μητροπολίτη, καθήκοντα ιερέα στη Κοκκινοράχη, θα τελεί πλέον ο πατήρ-Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από Αετορράχη.

21/11/2011
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή