21/11/2012-Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Κοκκινοράχη

Την Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012 γιόρτασε στη Κοκκινοράχη ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Πριν το τέλος του Φθινοπώρου και τον ερχομό του Χειμώνα, η σημαντική αυτή γιορτή της Παναγίας, ήταν και είναι σημαντική γιορτινή μέρα και για τη Κοκκινοράχη. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο καιρός ήταν ζεστός και γλυκός με ηλιόλουστη ατμόσφαιρα. Οι συγχωριανοί, μόνιμοι και μη, έδωσαν το παρόν, καθώς και οι πιστοί φίλοι από τα γύρω χωριά όπως Αετορράχη, Λυσσαρέα, Αράπηδες, Τουθόα, ακόμα κι από το Περδικονέρι.
Την θαυμάσια και συνάμα ευλαβική Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο πατήρ-Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από Αετορράχη, εφημέριος του χωριού μας, ο πατήρ-Γεώργιος από Χρυσοχώρι και ο πατήρ-Κανέλος από Τουθόα. Στο ψαλτήρι ήταν ο κ. Ι. Λαμπρόπουλος και Ε. Γεωργόπουλος από Αετορράχη

«Σήμερον τής ευδοκίας Θεού το προοίμιον,
και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις,
Εν Ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται,
και τον Χριστὸν τοις πάσι προκαταγγέλλεται,
Αυτὴ και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν,
Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».

Έψαλλαν οι τελούντες την λειτουργία μαζί και το εκκλησίασμα.

Κατά το έθιμο του χωριού μας μπροστά στην Ωραία Πύλη, κοντά στις εικόνες, είχε τοποθετηθεί από νοικοκυρές σιτάρι να ευλογηθεί και να μοιραστεί στους πιστούς μετά το τέλος της λειτουργίας, προς μνημόνευση των προγόνων, χωρίς την έκταση που είχε παλιά, όπου κάθε οικογένεια προσέφερε δίσκο με σιτάρι και κομμάτια ψωμιού.
Ο λαός έχει ονομάσει αυτή τη γιορτή Παναγία η Μισοσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα γιατί γιορτάζεται στην μέση της σποράς των χωραφιών, τουλάχιστον με το παραδοσιακό τρόπο που γινόταν παλιά και έλεγαν για τη μέρα αυτή: «Μισό ‘φαγα, μισό ‘σπειρα, μισό ‘χω στο κασόνι» ή «Μισό ‘φαγα, μισό ‘σπειρα, μισό ‘χω για το μύλο.
Σήμερα πλέον στο χωριό μας δεν τρέχουν για την σπορά παρά μόνο για να προφτάσουν να μαζέψουν τις ελιές κι έτσι μετά τη γιορτή σπεύδουν όλοι στους ελαιώνες γιατί δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση.

Και του χρόνου να είμαστε καλά!

24/11/2012
Διαμαντοπούλου-Τρουπή