Το κούρεμα των γιδιών

Στο χωριό μας παραδοσιακά οι κάτοικοι του τα τελευταία τουλάχιστον 150-170 χρόνια και σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιότερων η κύρια ενασχόληση τους ήταν η κτηνοτροφία κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο η γεωργία. Την εποχή αυτή μάλιστα οι κτηνοτρόφοι φρόντιζαν για την «κόμη» των ζώων τους. Πρώτα κούρευαν τα «στέρφα», δηλαδή τα αρσενικά και τα μικρά ζώα που δεν είχαν ενταχθεί στην παραγωγή και στην συνέχεια λίγες μέρες αργότερα τα «γαλάρια», δηλαδή τα ζώα που έδιναν παραγωγή. Ο διαχωρισμός αυτός γινόταν γιατί τα ζώα που παρήγαγαν γάλα, για να μην το «χάσουν», τα κούρευαν λίγο αργότερα για να ζεστάνει καλά ο καιρός.

Η ημέρα αυτή ήταν γιορτή για τους τσοπάνηδες. Συνήθως, κατόπιν συνεννόησης μαζεύονταν όλοι τη μια μέρα και κούρευαν το κοπάδι του ενός, την άλλη μέρα σε άλλον,κ.ο.κ. Πρόσεχαν τις μέρες που θα κούρευαν, ποτέ Τρίτη, ποτέ Σαββατοκύριακο, ποτέ γιορτή. Η διαδικασία γινόταν ως εξής: Κάποιος κρατούσε το ζώο από τα κέρατα σταθερά, να μην κινείται πολύ και ο κουρέας κρατώντας ένα μεγάλο ψαλίδι, καλά τροχισμένο, έκοβε το τρίχωμα του ζώου προσέχοντας να είναι ομοιόμορφο, στρωτό, χωρίς σκαλιά και αυλάκια και φυσικά να μην πληγώσει το ζώο. Δεξιά και αριστερά της ράχης άφηναν λίγο τρίχωμα, την «σέλα» όπως έλεγαν, για να μην κρυώνει το ζώο, να είναι προστατευμένο από τις ξαφνικές καλοκαιρινές βροχές ώστε να στραγγίζουν τα νερά.

Κατά την διάρκεια του κουρέματος υπήρχαν εκατέρωθεν πειράγματα για τις αποδόσεις του κάθε κοπαδιού, για τις διασταυρώσεις των ζώων, τις ονομασίες τους, τις ράτσες, τα τροκάνια και τα κουδούνια που είχε ο καθένας καθώς και αμέτρητες ιστορίες για ζωοκλοπές που γίνονταν τα παλαιότερα χρόνια. Το τέλος της εργασίας αυτής, έβρισκε όλους γύρω από ένα τραπέζι απολαμβάνοντας κάποιο κατσίκι βραστό ή στο φούρνο, άφθονο κρασί και ευχές για να «πάει» καλά το κοπάδι την νέα χρονιά.
Σήμερα στο χωριό μας τα λιγοστά ζώα που υπάρχουν κουρεύονται την ίδια εποχή τηρώντας περίπου τις ίδιες συνήθειες και τα ίδια έθιμα. Προς επιβεβαίωση σας παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν λίγες μέρες στο χωριό μας.

19/6/2013

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Γεώργιος Διαμαντόπουλος