21-11-2013-Τα Εισόδια της Θεοτόκου


Με βροχερό καιρό έγινε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013, ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου ή της Παναγίας της Μι(ε)σοσπορίτισσας, όπως λέγεται λαϊκά, στον ομώνυμο ναό του χωριού μας. Οι λιγοστοί κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες που ήρθαν από την Αθήνα για το ελαιομάζωμα και τους πιστούς από τα γύρω χωριά, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τέλεσαν οι τρεις ιερείς: ο πατήρ-Ιωάννης από την Αετορράχη, ο πατήρ-Γεώργιος από το Χρυσοχώρι και ο πατήρ-Κανέλλος από το Τουθόα, με την βοήθεια του Χρήστου Νικολόπουλου στο ψαλτήρι.
«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον,
και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις,
Εν Ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται,
και τον Χριστὸν τοις πάσι προκαταγγέλλεται,
Αυτὴ και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν,
Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».
Σύντομο, απλό, περιεκτικό, θρησκευτικό, διδακτικό, αισιόδοξο και εμψυχωτικό ήταν το κήρυγμα του πατέρα-Κανέλλου, για την εορταστική μέρα και άγγιξε το εκκλησίασμα.
Όπως κάθε χρόνο, τηρήθηκε το έθιμο της προσφοράς σιταριού. Η λαϊκή παροιμία λέει για την ημέρα αυτή: “Μισό “φαγες, μισό “σπειρες, μισό ‘χεις για το μύλο ή μισό ‘χεις στο κασόνι”, εξ ου και Παναγία η Μι(ε)σοσπορίτισσα.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, μοιράστηκε το σιτάρι, καθώς και άλλα κεράσματα στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου και στη συνέχεια παρέα με κουβέντα και τσιπουράκια στο καφενείο του χωριού.
Λόγω του βροχερού καιρού, κανείς δεν πήγε στις ελιές, κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να χαρούν την θαλπωρή του σπιτιού δίπλα στο αναμμένο τζάκι με μεζέδες και κρασί, πάντα στα πλαίσια της νηστείας που διανύουμε.

22-11-2013
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή