Εικόνες από το ελαιομάζωμα στην Κοκκινοράχη

Το ευλογημένο δέντρο με τον πολύτιμο καρπό είναι στις δόξες του αυτή την εποχή και οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, έχουν ξεχυθεί στα κτήματα τους για το ελαιομάζωμα.
Στην Κοκκινοράχη, όπως και σε άλλα χωριά της Γορτυνίας που βρίσκονται στις περιοχές Ηραίας και Τροπαίων, η καλλιέργεια της ελιάς αναπτύχθηκε κυρίως από την δεκαετία του ’70 και μετά και αντικατέστησε την καλλιέργεια των σιτηρών την κτηνοτροφία. Οι ελαιώνες του χωριού βρίσκονται σε ημιορεινή ζώνη, το έδαφος είναι παρθένο και το ελαιόλαδο που παράγεται είναι νόστιμο και αγνό, χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Η μεγαλύτερη ποσότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου του χωριού μας προορίζεται για την ιδιωτική κατανάλωση των ιδιοκτητών των ελαιοδέντρων και των συγγενών τους στην Αθήνα ή αλλού και μικρότερη ποσότητα για το εμπόριο.
Τις μέρες που διαρκεί το ελαιομάζωμα, το χωριό μας «ζωντανεύει», όπως και όλα τα γύρω χωριά, από τους επισκέπτες που καταφτάνουν από την πρωτεύουσα και τ’ άλλα αστικά κέντρα για το μάζεμα της ελιάς.
Φωνές, γέλια, ραβδίσματα, συντροφικότητα, γλυκιά κούραση, η ευχάριστη στιγμή του κολατσιού, αγροτικά αυτοκίνητα φορτωμένα με ελιές, λιακάδα αλλά και ξαφνική βροχή, κουδουνίσματα από γιδοπρόβατα που βόσκουν…
Και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι που δουλεύουν ακόμα…γιατί έχουν μάθει μόνο να δουλεύουν!


28/11/2013
Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή