Ένας σημαντικός άνθρωπος

Ένας σημαντικός άνθρωπος για το χωριό μας δεν είναι πλέον μαζί μας …….

Από 28/05/2014 ο Παναγιώτης Γ. Θανόπουλος εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα έφυγε για το «μακρινό ταξίδι». Ένας άνθρωπος που σημάδεψε, με τον έναν η τον άλλο τρόπο τα δρώμενα του χωριού μας τα τελευταία 50-60 χρόνια. Ήταν ένας αγωνιστής σε όλα του, τόσο στην προσωπική του ζωή αλλά και στην καθημερινότητα του χωριού μας. Υπέρμαχος των δικαίων αιτημάτων του χωριού μας, διεκδικούσε το καλύτερο για τον τόπο του, πρωτοστάτησε στην λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, διεκδίκησε με πάθος την οδική σύνδεση με άλλα χωριά, έδωσε μάχες για την ύδρευση του χωριού μας και την παραμονή του νερού στο χωριό μας, μπροστάρης σε όποιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι συγχωριανοί του, ενωτικός, «πυροσβέστης» σε κάθε διαμάχη που διατάρασσε τις σχέσεις των πατριωτών.
Ένας πραγματικός πατριώτης …

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του χωριού μας έπαιξε και το καφενείο- παντοπωλείο που λειτούργησε από τις αρχές τις δεκαετίας του 60. Εξυπηρέτησε τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και κέντρο συνάντησης των συγχωριανών, φιλοξένησε περαστικούς, υποδέχτηκε τις πρώτες εκδρομές του νεοσύστατου Συλλόγου των Αθηνών, τα παιδιά του χωριού γεύτηκαν τις πρώτες λιχουδιές και προμηθεύτηκαν τα σχολικά τους είδη, πράγματα αυτονόητα για κάποιους δυσεύρετα για το χωριό μας.

Στην αρχή το λειτούργησε στο κάτω μέρος του χωριού δίπλα στο σπίτι του. Αλησμόνητα θα μείνουν τα γλέντια το Πάσχα με την επίσκεψη και των πατριωτών της Αθήνας, το βραδινό γλέντι για το πανηγύρι, οι ατάκες των θαμώνων, οι «μάχες» στο χαρτοπαίγνιο κλπ. Μετέπειτα αντιλαμβανόμενος την εξέλιξη το μετέφερε δίπλα στο δημόσιο δρόμο εξυπηρετώντας με καλοσύνη και ευγένεια και τους περαστικούς που έκαναν ένα διάλλειμα στην πορεία τους για να γευτούν έναν καφέ ένα αναψυκτικό ή ένα ποτήρι ντόπιο κόκκινο κρασί που ο ίδιος παρήγαγε.
Πολύτιμη ήταν και η προσφορά του στον τρόπο λειτουργίας της αγροτική ζωής και της αγροτικής οικογένειας καθότι κατείχε και την τέχνη του γανωματή ή καζαντζή. Γνωστός σε πολλά χωριά της Γορτυνίας καθώς τα επισκεπτόταν τακτικά και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων στο γάνωμα των σκευών των νοικοκυριών.

Η φυσική του παρουσία είναι ήδη αισθητή, τόσο για την οικογένεια του όσο και για την μικρή κοινωνία της Κοκκινοράχης. Θα μας συντροφεύουν όμως αιώνια οι αξίες του, ο πατριωτισμός του, ο αδιάκοπος αγώνας του για την ανάπτυξη και βελτίωση του τόπο του.
Καλό ταξίδι μπάρμπα Παναγιώτη. Θα σε θυμόμαστε πάντα…..!!!!

6/7/2014
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Γεώργιος Διαμαντόπουλος