Τα Εισόδια της Θεοτόκου 2014

Εορτάστηκε στο χωριό μας, την Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014, η γιορτή της Παναγίας της Με(ι)σοσπορίτισσας, δηλαδή τα Εισόδια της Θεοτόκου. Αρκετοί πατριώτες καθώς και επισκέπτες από τα γύρω χωριά, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία υπέρ υγείας, που τέλεσαν οι τρεις ιερείς, ο πατήρ-Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από Αετορράχη, εφημέριος του χωριού μας, ο πατήρ-Γεώργιος από Χρυσοχώρι και ο πατήρ-Κανέλος από Τουθόα, συνεπικουρούμενοι από τους ψάλτες Ι. Λαμπρόπουλο και Ε. Γεωργόπουλο από την Αετορράχη. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους!
Η προσωρινή διακοπή ρεύματος δεν πτόησε κανέναν. Άπλετο φως σκορπούσαν στο ναό, το πλήθος των αναμμένων κεριών και οι μεγάλες ηλιαχτίδες που διαπερνούσαν τα χρωματιστά παράθυρα!
Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και ζεστή, κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκόμενους πιστούς για ανταλλαγή εορταστικών ευχών και γενικότερης συζήτησης στο προαύλιο της εκκλησίας.
Οι συμπατριώτες μας που διαμένουν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές επιστρέφουν κάθε χρόνο στην Κοκκινοράχη, κοντά στην 21η Νοεμβρίου, για τον εορτασμό της πάνω εκκλησιάς, όπως λέμε στο χωριό μας και συγχρόνως για το ελαιομάζωμα.
Η παράδοση του λαού μας έχει συνδυάσει πολλές θρησκευτικές εορτές με τη γη και τις αγροτικές εργασίες. Έτσι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, έχει ονομαστεί «Παναγία η Μεσοσπορίτισσα» ή «Μισοσπορίτισσα» γιατί γιορταζόταν στην μέση της σποράς των χωραφιών και στη μέση των διαθέσιμων σιτηρών που είχαν στα κασόνια τους. Έλεγαν για τη μέρα αυτή: «Μισό ‘φαγα, μισό ‘σπειρα, μισό ‘χω στο κασόνι» ή «Μισό ‘φαγα, μισό ‘σπειρα, μισό ‘χω για το μύλο».
Και του χρόνου, νάμαστε όλοι καλά!

26-11-2014

Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή