Παρουσίαση βιβλίου της Μαρίνας Διαμαντοπούλου “ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ”

Ένα πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο βιβλίο που αφορά την Γορτυνία εξέδωσε η καταγόμενη από το χωριό μας, μέλος του συλλόγου μας, πρ. Αντιδήμαρχος Γορτυνίας και πρ. Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ, κυρία Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, με τον τίτλο “ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ”.

Tο βιβλίο αποτελείται από 440 σελίδες και περιέχει τις διατροφικές συνήθειες του τόπου μας από το μεσοπόλεμο έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 περίπου, σε συνδυασμό με τα ήθη κι έθιμα, με λαϊκές ιστορίες και γενικά με την τοπική λαογραφία. Ακόμα γίνεται αναφορά στην Γορτυνία ιστορικά και γεωγραφικά, όπως επίσης και ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στην Επανάσταση.

Άφθονο φωτογραφικό υλικό πλαισιώνει τα κείμενα, σε βαθμό που θα λέγαμε ότι το έργο αυτό αποτελεί ένα βιβλίο-λεύκωμα πολύ σημαντικό για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Γορτυνία.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ίλιον, με την στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Ιλίου και του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου “Προσέληνοι” την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19.00 στο καλλιτεχνικό καφενείο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου “Μελίνα Μερκούρη”, Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον, 2ος όροφος.
Πρόγραμμα παρουσίασης
Ομιλητές:
Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Παναγιώτης Παπαδέλος, Φιλόλογος, τ. Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Βυτιναίων “Άγιος Τρύφων”
Γεώργιος Πραχαλιάς, Ταγματάρχης ε.α., γεωπολιτικός επιστήμων
Γεώργιος Φραγκάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ιλίου
Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Πέννυ Καλύβα, εκδότρια της εφημερίδας “Γορτυνία”, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου.
Μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια θα παρουσιάσουν οι: Κώστας Παυλόπουλος, Γιάννης Παυλόπουλος, Ανδρέας Νιάρχος, Κατερίνα Κατσίγιαννη, Κώστας Γιαννακόπουλος.

Καλή επιτυχία ευχόμαστε στην συμπατριώτισσα μας Μαρίνα και καλοτάξιδο το βιβλίο της!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΡΑΧΙΤΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ